09.09.2024 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Počet kráv stále klesá, ale stúpa úžitkovosť

Svoje kvality na 17. Národnej výstave hospodárskych zvierat (NVHZ) prezentoval aj slovenský strakatý dobytok - naše národné plemeno kombinovaného úžitkového typu.

agrokomplex 2024

NITRA. Na výstave najkrajších dojníc sa Šampiónkou plemena slovenské strakaté stala staršia krava chovateľa Žiarec Poľnohospodárske družstvo Tvrdošín. Ako uviedol Ing. Matúš Kohút, výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov slovenského strakatého dobytka - družstvo (ZCHSSD), dojnica potvrdila svoje kvality na tohtoročnom Agrokomplexe po tom, čo vlani na 2. ročníku Národného šampionátu Simmental Cup vyhrala v kategórii dojníc v druhej laktácii.
„Ide o veľmi harmonické zviera, ktoré vynikajúco prezentuje kombinovaný typ dobytka, vyniká šírkovými a dĺžkovými rozmermi, má vynikajúce osvalenie, výbornú kvalitu vemena a končatín a výborne sa prezentuje. Z hľadiska exteriéru jej nemám čo vytknúť - takto zhodnotil dojnicu rozhodca Ing. Pavel Král z Českej republiky, a ja verím, že sa s ňou stretneme aj na najbližšom 3. ročníku Národného šampionátu vo Vígľaši, ktorý sa bude konať 4. októbra,“ konštatoval šéf ZCHSSD.
Rozhodca za najlepšiu jalovicu označil plemennicu z PD Kozárovce po býkovi DAILY (DLL-001) a za najlepšiu prvôstku kravu z PD Mestečko po býkovi MEGABIT (MHG-004). Medzi staršími kravami sa mu najviac páčila plemennica v 3. laktácii z chovu ŽIAREC PD Tvrdošín, dcéra býka HELD-ET (HUC-005), ktorá sa v záverečnom finále stala Šampiónkou výstavy. Úspech tvrdošínskych družstevníkov potvrdila prvôstka po býkovi WESTWIND-ET (WLE-016), ktorá získala titul Krava s najlepším vemenom. Ošetrovateľ Pavol Djubašák, ktorý predvádzal kravy z Tvrdošína, bol ocenený ako najlepší vodič.

Podľa slov Matúša Kohúta, aktuálna situácia v chove slovenského strakatého dobytka na Slovensku je do značnej miery stabilizovaná, aj keď tak ako aj pri iných plemenách dobytka, dochádza každoročne k redukcii chovateľov a poklesu stavov.

Celý článok nájdete v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 37.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down