Oproti 2. štvrťroku 2023 sa stav zamestnancov zvýšil o 1,6 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov v 2. štvrťroku 2024 zaznamenali vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 27,9 %.
Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov evidovali vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, kde počet zamestnancov oproti minulému roku vzrástol o 8,2 %, vo výrobe hotových výrobkov (o 8,1 %) a vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 7 %).
Priemerný počet zamestnancov sa v sledovanom období zvýšil vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych výrobkov, okrem trvanlivých výrobkov (o 4,2 %), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 4,2 %), vo výrobe mlynských výrobkov (o 3,6 %), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 3,2 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2,6 %) a vo výrobe cestovín (o 1,6 %).
Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 2. štvrťroku 2024 nastalo vo výrobe a konzervovaní hydiny, medziročne o 24,8 %.
Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov zaznamenali vo výrobe hroznového vína (o 7,9 %), vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 7,7 %) a vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 7,4 %).
Priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 1,2 %), vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 0,5 %) a vo výrobe piva a sladu (o 0,5 %).
(tasr)