13.10.2024 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žiaci v Želovciach sa učia na školskej farme, súčasťou sú sliepky i kozy

Chov drobnej hydiny i kozy so svojimi prvými mláďatami sú súčasťou školskej farmy pre žiakov Strednej odbornej školy v Želovciach vo Veľkokrtíšskom okrese.

Informovala o tom hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.
        Dodala, že farma vznikla na zabezpečenie odborného vzdelávania žiakov. Je to najmä v učebných odboroch poľnohospodár - služby, potravinárska výroba a poľnohospodárska výroba. "Zriadený je chov sliepok, kačiek, ďalej sú na farme aj štyri kozy či chovný pár emu hnedého," objasnila. Žiaci v priestore získavajú zručnosti v starostlivosti o zvieratá a spoznávajú špecifiká plemien. Učia sa tiež spracovávať produkty chovu ako mlieko i vajcia.
        Podľa hovorkyne využívajú liaheň na odchov hydiny a dojacie zariadenie. "Pracujú tak aj s jednoduchými strojmi vhodnými na prevádzku malej farmy či agropenziónu," priblížila. Starostlivosť o farmu zabezpečujú majstri odborného výcviku, žiaci v čase praktického vyučovania, záujmového vzdelávania a dobrovoľníctva.
        Okrem farmy majú v škole aj skleník, ktorý je učebňou pri vzdelávaní žiakov na záhradnícke povolanie. V zimnom období v ňom budú mladé rastliny okrasných drevín. Prezimujú v ňom citrusy, oleandre, ibišteky a iné nenáročné rastliny. Má rozlohu 500 štvorcových metrov. Od februára do mája tohto roka na odbornom výcviku dopestovali približne 40.000 priesad kvetín a zeleniny.
        "Študenti pestovali napríklad frézie a zantedeschie, ktoré využili na nácvik vo viazaní a aranžovaní kvetín," zhrnula. Ďalej vysadili aj produkčné porasty plodovej zeleniny. Bolo to približne 190 paprík, 140 rajčín a 50 baklažánov rôznych odrôd.
        Do výstavby skleníka investoval zriaďovateľ školy, Banskobystrický samosprávny kraj, 264.000 eur. Ďalších vyše 41.000 eur bolo zo zdrojov školy.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down