14.10.2024 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ohnísk bluetongue u našich susedov pribúda

Celkovo 45 ohnísk, v ktorých sa nachádza bezmála 6 900 zvierat - to je vizitka mesačného „besnenia“ katarálnej horúčky oviec v Českej republike. Jej tohtoročná vlna sa prejavuje nebývalo ťažkým priebehom ochorenia.

Ochorenie katarálna horúčka oviec (modrý jazyk - angl. bluetongue) je transmisívna orbivírusová choroba, ktorá napáda najmä prežúvavce. Prirodzený hostiteľský okruh ochorenia je relatívne široký, sú to najmä ovce, kozy, hovädzí dobytok, niektoré druhy voľne žijúcich prežúvavcov z čeľade jeleňovitých, viaceré druhy afrických antilop a ďalšie druhy párnokopytníkov. Iné skupiny zvierat a človek nie sú vnímavé na túto chorobu.
Nákazu prenášajú pakomáriky z rodu Culicoides. Pôvodcom choroby bluetongue (BT) je vírus katarálnej horúčky oviec (BTV), čeľaď Reoviridae, rod Orbivirus. Momentálne poznáme 24 serotypov tohto vírusu s rozličnou patogenitou, ktoré boli identifikované vírus neutralizačným testom. Pakomáriky sa nakazia cicaním krvi od nakazených zvierat. Takto nakazené pakomáriky ostávajú infikované po celý svoj život. Nákaza sa neprenáša kontaktom, ani surovinami získanými z infikovaných zvierat. Je možný transplacentárny prenos, prenos semenom alebo krvnou cestou.
Hlavnú úlohu pri šírení ochorenia majú ekologické a klimatické faktory - najmä teplo, vlhkosť a druh pôdy, ktoré zaručujú tomuto hmyzu prežitie. Je zrejmé, že zmena klímy umožňuje ľahšie prezimovanie a rýchlejšie šírenie vírusu. V našich zemepisných šírkach sa preto bluetongue šíri najmä v určitom ročnom období – počas neskorej jari, leta a skorej jesene.

Masívny nástup

Na Slovensku do dnešného dňa nebolo zaznamenané ani jedno ohnisko výskytu BT v chovoch, avšak v súvislosti s výskytom ochorenia v susedných štátoch, spadala SR v minulosti do reštrikčnej (zakázanej) zóny. Naša krajina je bez výskytu BT, kde sa vakcinácia nerobí. Od 1. 4. 2008 sa u nás vykonáva serologický a entomologický monitoring BT v chovoch sentinelových zvierat (vybraných na monitoring).
V Českej republike bola naposledy potvrdená katarálna horúčka oviec pred 15 rokmi, kedy išlo o sérotyp BTV8. Aktuálne sa v Európe vyskytuje sérotyp BTV3, ktorý sa pred rokom objavil v septembri v Holandsku, kde sa behom dvoch mesiacov potvrdil na takmer 6-tisíc farmách. Počas jesene sa vírus z Holandska rýchle rozšíril aj do susedných krajín, najmä do Nemecka a Belgicka, do Veľkej Británie.  V tomto roku sa od 6. septembra vyskytuje aj na území ČR.
Súčasná vlna ochorenia prežúvavcov je však iná.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 42.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down