Pomoc poľovníkov pri ochrane poľných plodín

Početnosť holuba hrivnáka (Columba palumbus) ako jedného z mála druhov malej zveri na Slovensku sa zvýšila a jeho lov sa za posledné desaťročia strojnásobil. Súvisí to s jeho prispôsobivosťou životu v blízkosti ľudí, s teplými zimami a s pestovaním plodín, ktoré mu slúžia ako potrava počas celého roka.

Aj napriek tomu, že tento krásny vták nám poskytuje chutnú divinu, pre väčšinu poľovníkov je menej atraktívnou zverou. Jeho lovu sa venuje len málo nadšencov. Preto jeho početnosť v niektorých okresoch stúpla až do takej miery, že spôsobuje škody v poľnohospodárskych plodinách, najmä v slnečnici, obilninách, repke olejnej, kukurici a v strukovinách.

Okrem letného a jesenného obdobia holuby vyzobávaním vysiatej slnečnice, kukurice a strukovín spôsobujú škody aj v jarných mesiacoch. Holuby a hrdličky sú okrem škôd, ktoré spôsobujú v poľnohospodárstve, aj prenášačmi bakteriálneho ochorenia nazývaného ornitóza, ktoré je nebezpečné pre domácu hydinu, a výnimočne ňou môže byť nakazený aj človek.

Škody v okolí Trnovca

Členovia Poľovníckej organizácie Durmutz Trnovec nad Váhom boli prekvapení, keď v apríli 2023 boli po prvý raz signalizované škody spôsobené hrivnákmi v slnečnici.

Konateľ spoločnosti Agrodivízia Selice, s. r. o., Ing. Jozef Meszároš, ich upozornil na to, že im nevzišla slnečnica, osivo ktorej vyzobali holuby. Hneď na druhý deň bolo pri rannej kontrole na uvedenom poli spozorovaných približne 400 holubov hrivnákov. Pole bolo holubmi zasiahnuté natoľko, že ho bolo potrebné nanovo osiať. Keďže členovia poľovníckej organizácie sa vždy snažili o korektnú spoluprácu s poľnohospodármi, ktorí hospodária v ich poľovnom revíri, ihneď začali hľadať riešenie ako škodám predísť.

V jarnom období sú vtáky všeobecne chránené, a preto bolo na lov hrivnákov potrebné špeciálne povolenie. Po konzultáciách s pracovníkmi MP RV SR boli poľovníci upozornení na to, že tento problém treba riešiť s pracovníkmi Ministerstva životného prostredia (MŽP SR). Ich odpoveď bola, že vtáky sú na jar chránené bez ohľadu na to, či spôsobujú alebo nespôsobujú škodu. Poľovníci boli  upozornení aj na to, že vtáky nemôžu ani plašiť. Na to je potrebné povolenie od MŽP SR, ktoré musí byť konzultované aj s Európskou komisiou.

Z tejto odpovede boli poľnohospodári i poľovníci znechutení a cítili sa bezmocne. Po opakovanej sejbe však slnečnica, našťastie, vzišla, k čomu prispela intenzívna prítomnosť členov poľovníckej organizácie v chotári.

Lov ako spôsob ochrany

Keďže v jarnom období sú holuby chránené, k zníženiu ich početnosti v danej lokalite môže dôjsť ich lovom v lete a v jeseni, čo sa následne prejaví aj znížením škôd v jarnom období.

Po upozornení na tento nový druh škôd, spôsobený zverou, sme sa problematike začali venovať aj v Národnom lesníckom centre vo Zvolene. Po vzájomnej dohode sme vyskúšali tzv. modelový prípad ochrany plodín pred holubmi ťažiskovým lovom holubov v dobe lovu.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down