21.10.2024 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ročník 2024 - výnimočná kvalita verzus prázdna peňaženka

Ročník 2024 bol jedným z najkratšie trvajúcich vinohradníckych ročníkov. Zber hrozna začal 1. augusta, a 90 percent úrody bolo pozberanej do 15. septembra. Po iné roky sa oberalo ešte aj v novembri. Na jar nás postihli jarné mrazy a zlikvidovali asi päť percent úrody, leto s extrémnymi horúčavami prinieslo sucho, ktoré nás pripravilo v priemere o 25 percent úrody a lokálne krupobitie niektorým zobralo všetko.

Hrozno dozrelo extrémne skoro, už prvý augustový týždeň sme mohli ochutnať burčiak, víno sa môže predávať od prvého októbra. Vysoké teploty spôsobovali, že hrozno zrelo mimoriadne rýchlo a stierali rozdiely medzi skorými a neskorými odrodami, ktoré dozrievali naraz. Zdravotný stav aj kvalita boli výborné. Množstvo však bolo každým slnečným dňom menšie a menšie. Na záver si niektorí vinohradníci pripísali aj 50 percentné straty. Čo do množstva za celé Slovensko očakávame výpadok na úrovni 25 percent dlhodobého priemeru, takže opäť vyrobíme len okolo 25 miliónov litrov, pričom priemer je 34 miliónov litrov. Výpadok v množstve má nepriaznivý vplyv na rozvoj vinohradníctva, pretože vinohradníci dostanú o 25 percent menej peňazí. To len prehĺbi súčasnú slovenskú vinohradnícku a vinársku krízu, v ktorej sa sektor nachádza.

Sektorová kríza v celej EÚ je spôsobená už nielen celoeurópskym ale aj celosvetovým poklesom spotreby vína. Vinohradov v EÚ pritom až tak veľa neubudlo. Slovenskí vinohradníci a vinári so svojou produkciou na úrovni 0,01 percenta veľa vody nenamútia, avšak Slovensko môže prísť o značnú časť svojich vinohradov. Vinohradníkom sa pestovanie hrozna neopláca z toho dôvodu, že vo vysoko-produkčných krajinách vlády sektor dotujú, aby sa víno z ich krajiny vyviezlo, dôsledkom čoho ceny nezodpovedajú reálnym nákladom. U nás takéto dotácie nemáme a tak vínu zo zahraničia nedokážeme konkurovať. Je však na nás, aby sme podporili domácich pestovateľov a producentov, pretože vinohrady sú obrazom krajiny a majú výrazný krajinotvorný a ekologický prvok.

                                   Ing. JAROSLAVA KAŇUCHOVÁ PÁTKOVÁ, PhD., LL.M.

                                                                       Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down