14.01.2025 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

LG odrody sladovníckeho jačmeňa pre sezónu 2025

Hlavnou témou tradičného odborného semináru spoločnosti Limagrain, ktorý sa uskutočnil v decembri 2024 v Mojmírovciach, bolo predstavenie portfólia jačmeňa sladovníckeho pre nasledujúcu sezónu. Hostí podujatia privítal Ing. Zdeněk Šonský, manažér pre obilniny spoločnosti Limagrain Česká republika, s.r.o. Podujatím sprevádzali Ing. Martin Štrba, obchodný manažér pre obilniny na Slovensku a Ing. Stanislav Doležal, vedúci marketingu a registrácie odrôd spoločnosti Limagrain pre Českú a Slovenskú republiku.

V znamení trvalo udržateľného rozvoja

"V rámci globálnej stratégie „Načapuj si lepší svet“, ktorá spája všetky naše značky, dbáme na celý produkčný cyklus od zrnka jačmeňa až po pohár piva. Zameriavame sa na tri kľúčové oblastí s potenciálom najväčších pozitívnych zmien, ktoré odzrkadľujú ciele trvalo udržateľného rozvoja. Sú nimi životné prostredie – cesta k nulovému odpadu a k uhlíkovej neutralite, sociálna udržateľnosť – cesta k inkluzívnej, spravodlivej a rovnej spoločnosti a zodpovedná konzumácia – cesta k rozumnej a neškodnej konzumácii alkoholu," uviedol Ing. Marián Šternócky, líder nákupu jačmeňa a logistiky spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne. Cieľom stratégie je dosiahnuť nákup jačmeňa ako základnej výrobnej suroviny z trvaloudržateľných zdrojov. Základom je certifikácia, v ktorej sa vyžaduje dodržiavanie pravidiel slovenskej a európskej legislatívy a tiež pravidlá platformy ISCC-EU. Slúži k tomu ISCC platforma, ktorá vydávajúca certifikáty na dobu jedného roka. Po jeho uplynutí je potrebné podstúpiť recertifikáciu nezávislou organizáciou. Konkrétne SAI platforma využíva desiatky certifikačných schém, ktoré sa môžu použiť na deklaráciu získavania surovín z udržateľných zdrojov. Spoločnosť Heineken  chce na všetky suroviny, ktoré získava z poľnohospodárstva, ako je jačmeň a chmeľ dosiahnuť 100% podiel do roku 2030 v celom svete. Ako uviedol M. Šternócky v Sladovni v Hurbanove si predsavzali uvedené dosiahnuť už do roku 2026. Ďalším cieľom je dosiahnutie uhlíkovej neutrality, resp. čo najviac obmedziť emisie uhlíka, vznikajúce pri pestovaní sladovníckeho jačmeňa, ako aj pri výrobe sladu a piva a jeho transporte k zákazníkovi. „Do roku 2040 chceme naplniť cieľ na dekarbonizáciu výroby v celom reťazci - od zrnka jačmeňa až po pohár piva,“ dodal M. Šternócky.

Cool Farm Tool

Cool Farm Tool je medzinárodne uznávaný nástroj, ktorý dokáže zmapovať uhlíkovú stopu pestovania jačmeňa, resp. aké technologické postupy dokážu zredukovať uhlíkovú stopu. Do projektu zameraného na zníženie emisií uhlíka, sledovaný spoločnosťou Heineken, je aktuálne celosvetovo zapojených viac ako 27 tisíc fariem v 16 krajinách a 22 obchodných partnerov. „Na Slovensku je uhlíková stopa pri pestovaní jačmeňa výrazne nižšia v porovnaní s Európou,“ uviedol M. Šternócky, podľa ktorého tu stále máme priestor na takzvanú sekvestráciu uhlíka - ukladanie uhlíka do pôdy. Ide však o komplexný systém, na ktorý vplýva agrotechnické vybavenie, používané technológie, hnojenie maštaľným hnojom, ktorého je ale nedostatok pre zlú situáciu v živočíšnej výrobe na Slovensku. Zo základných faktorov podieľajúcich sa na emisiách, M. Šternócky upozornil na fakt, že najväčší vplyv na emisie uhlíka má používanie priemyselne vyrábaných hnojív, aplikovanie pesticídov, využívanie energie z pohonných látok. Z postupov podporujúcich ukladanie uhlíka do pôdy je podľa analýz vhodné zamerať sa na nahradenie priemyselných hnojív organickými (napr. kompostmi), využívať priamu sejbu, zaraďovať medziplodiny, spracovanie pozberových zvyškov. Ak chce záujemca zistiť informácie o emisiách uhlíka na jeho podniku, pomôže mu bezplatná CFT platforma, kde sa môže zaregistrovať a prihlásiť prostredníctvom emailu.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down