Nie je nám jedno, aké potraviny spotrebitelia nakupujú v obchodoch. Slovenský trh je v súčasnosti doslova zaplavený zahraničnými potravinami, z ktorých nie všetky pochádzajú z Európskej únie. Spotrebiteľ je čoraz častejšie vystavený zvýšenému riziku, že nakupuje tovar vyrobený pri nižších výrobných a hygienických štandardoch než aké platia v Európskej únii.
Práve z tohto dôvodu sa pripájame k európskej iniciatíve s názvom Koniec falošných potravín: pôvod na etikete (Stop Fake Food: Origin on Label), ktorá vznikla na popud talianskych poľnohospodárov z Confederazione Nazionale Coldiretti.
Naše požiadavky
Európski spotrebitelia majú právo vedieť, odkiaľ pochádzajú potraviny na európskom trhu, kde boli vyrobené a pri akých pravidlách. Na etikete musí byť jednoznačne uvedená krajina pôvodu suroviny a krajina spracovania. Zároveň požadujeme zákaz dovozu potravín obsahujúcich látky, ktoré nie sú povolené v EÚ, a požadujeme dôkladnejšiu kontrolu potravín dovážaných do EÚ, vrátane krmív.
Cieľom tejto iniciatívy je nazbierať 1 miliónov podpisov od občanov Európskej únie, ktorí podporia názor, že je potrebné odtajniť skutočný pôvod potravín na ich etikete. Ak sa to podarí, Európska komisia sa bude musieť touto petíciou zaoberať.
„Iniciatívou chceme v prvom rade ochrániť zdravie Európanov. Nie je nám totiž ľahostajné, že do Európskej únie sa dovážajú aj nekvalitné potraviny. Často možno až prehnane riešime to, čo máme oblečené, aké nové výdobytky doby si zaobstaráme. Zaujímame sa ale dostatočne o to, čo denne konzumujeme? Málokto čo i len tuší, odkiaľ pochádza mäso, ktoré sme si dali na obed,“ týmito slovami vysvetlil zámer iniciatívy predseda SPPK Andrej Gajdoš.
Slovenská republika sa v posledných rokoch udomácnila na popredných miestach v rámci štatistík výskytu rakoviny hrubého čreva. Nechceme preto ďalej hazardovať so zdravím obyvateľov Slovenska a ani so zdravím obyvateľov celej Európskej únie.
Výrobky z tretích krajín sú niekoľkonásobne lacnejšie práve preto, lebo nepodliehajú prísnym pravidlám a nariadeniam, ktoré fungujú v Európskej únii. Preto sú aj mimoriadne lákavé. Konkurenčne tak znevýhodňujú slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Počas prevozu na vzdialené európske trhy zároveň významne zaťažujú planétu pri tvorbe uhlíkovej stopy.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)