Aké sú priority únie, zväzu a združenia, ktoré reprezentujete, v roku 2025? Túto otázku sme adresovali viacerým predstaviteľom profesijných a záujmových organizácií, ktoré pôsobia v poľnohospodárstve a v potravinárstve. Dnes prinášame odpovede troch z nich.
rn anketa
DANIEL MOLNÁR, riaditeľ, Únia hydinárov Slovenska: „Pre rok 2025 bude zo strany štátu nevyhnutné prijať účinné a dlhodobé opatrenia zamerané na podporu poľnohospodárstva a potravinárstva v SR. Ďalej bude nevyhnutné udržať odbytové ceny hydinového mäsa a konzumných slepačích vajec na takej úrovni, ktorá pokryje výrobné náklady chovateľov a spracovateľov hydiny a prinesie aj primeraný zisk, aby bolo možné zabezpečiť investície a ďalší rozvoj tohto sektora.
Dôležité bude tiež vyčleniť finančné prostriedky na podporu sektora chovu a spracovania hydiny v rovnakej výške ako je to obvyklé v okolitých krajinách.
Na to, aby boli ceny potravín dlhodobo stabilné, je potrebné zabezpečiť zníženie alebo stabilizáciu výšky výrobných nákladov. V prípade vyšších výrobných nákladov bude nevyhnutné zvyšovanie cien potravín alebo finančná podpora zo strany štátu na zvýšené výdavky. K stabilite odbytových cien potravín môže prispieť aj obnovenie platnosti zníženia odvodov pre potravinárov a poľnohospodárov. Zo strany štátu je nevyhnutné zabezpečiť ochranu domáceho trhu pred dovozmi, ktoré z roka na rok rastú.
Ak do konca roku 2025 nepríde k rekonštrukcii dostatočného množstva klietkových chovov v SR, potom nastane problém s odbytom vajec z klietkových chovov v zahraničných obchodných reťazcoch a slovenské vajcia môžu byť nahradené vajcami zo zahraničia. Preto chovatelia nosníc opakovane žiadajú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, aby vyčlenilo finančné prostriedky na rekonštrukciu klietkových chovov a aby vyhlásilo samostatnú výzvu pre chovateľov nosníc. V opačnom prípade bude veľká časť produkcie slovenských vajec nepredajná, a po roku 2025 príde k zatvoreniu veľkého počtu hál alebo aj celých chovov hydiny v SR.
Na zlepšenie situácie v slovenskom hydinárstve bude súčasne potrebné - a to nielen zo strany samosprávy, ale aj zo strany štátu - dlhodobo viesť spotrebiteľa k spotrebe kvalitných, zdravých a čerstvých slovenských potravín.“
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)