12.02.2025 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koniec falošných potravín - pôvod na etikete

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora začala realizovať  veľkú petičnú akciu zameranú za odtajnenie pôvodu potravín privážaných z tretích krajín do Európskej únie. Súbežne s oslovovaním čoraz väčšieho množstva spotrebiteľov aj v masmédiách a na sociálnych sieťach budeme o tejto téme diskutovať tiež na rokovaní predstaviteľov agropotravinárskych samospráv z krajín vyšehradského regiónu, ktoré sa uskutoční vo Varšave.

Celoeurópska občianska iniciatíva s názvom Stop Fake Food - Origin on Label (Koniec falošných potravín - pôvod na etikete) má za cieľ zmenu pravidiel v označovaní pôvodu potravín, ktoré sa do európskeho priestoru dovážajú z tretích krajín. Ak má byť iniciatíva úspešná, potom jej organizátori potrebujú vyzbierať minimálne milión podpisov osôb vo veku nad 18 rokov. Zároveň musí predpísaný počet platných hlasov splniť minimálne sedem členských krajín EÚ. Slovenskej republike bola pridelená kvóta na úrovni 9 870 platných hlasov. V čase uzávierky tohto článku (6. 2. 2025) sa pod petíciu podpísalo viac ako 2 300 obyvateľov Slovenska.

Požiadavky signatárov petície, ktorú iniciovali talianski poľnohospodári, združení v organizácii Coldiretti, sa týkajú štyroch oblastí:

*Žiadame, aby mali európski spotrebitelia transparentný prístup k informáciám; aby vedeli, čo nakupujú v obchodoch a čo konzumujú v reštauráciách;

*Žiadame, aby očakávania spotrebiteľov, ktoré sa týkajú zdravotnej bezpečnosti, boli naplnené aj po konzumácii produktov privážaných z tretích krajín do EÚ;

*Žiadame, aby pôvod na etiketách týchto produktov bol jasne vyznačený na obale potravín, ktoré sa nachádzajú v obchodoch alebo na ponukových kartách reštaurácií;

*Žiadame, aby sa Európska komisia viac zaoberala samotnou ochranou európskych producentov potravín, keďže poľnohospodári z tretích krajín vyrábajú potraviny pri úplne iných štandardoch ako je to v EÚ.

Neprimerané nároky

Neprimerane vysoké nároky, ktoré sú kladené na európskych poľnohospodárov, ich v konečnom dôsledku konkurenčne značne znevýhodňujú v porovnaní s ich kolegami napríklad aj z Latinskej Ameriky a z Ukrajiny.

„Je načase, aby sme sa ozvali aj my, a aby sme vedeli, aké produkty z tretích krajín dovážame. Nehovorím, že si nemôžeme dopriať napríklad aj argentínsky steak, ale chceme vedieť, že ide o býčka, ktorý bol vychovaný na odlesnených plochách, chceme poznať jeho pôvod, a chceme, aby sme sa my sami mohli rozhodnúť, aké mäso si pripravíme na večeru,“ uviedol Andrej Gajdoš, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). 

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down