V Bratislave sa v stredu začal medzinárodný kongres EuroFoodChem XXIII, zameraný na najnovší výskum a inovatívne prístupy v oblasti potravinovej chémie a technológie.
Zúčastní sa na ňom približne 300 odborníkov, vedcov, výskumníkov a podnikateľov z celého sveta. Kongres potrvá do piatka (13. 6.) a ponúkne priestor prezentovať vedecké práce, získať skúsenosti a nadviazať kontakty.
„Cieľom kongresu je poskytnúť odbornú platformu na diskusiu o aktuálnych trendoch v oblasti bezpečnosti potravín, výživy, udržateľnosti a inovácií v potravinárskom priemysle. Zameriame sa tiež na podporu mladých odborníkov v tejto oblasti, ktorým kongres ponúkne príležitosť zapojiť sa do diskusií a workshopov, prezentovať svoj výskum a rozvíjať kariéru,“ priblížili organizátori.
Na kongrese odznie vyše sto prednášok významných zahraničných vedcov i nádejných mladých vedeckých pracovníkov. Jeho súčasťou bude aj špeciálny workshop „Diamant slovenského biznisu 2024“ s medzinárodne uznávanou slovenskou astrobiologičkou Michaelou Musilovou.
Jednou z hlavných tém kongresu bude udržateľnosť výroby bezpečných a kvalitných potravín v bezodpadových technológiách a zdravotné aspekty inovovaných produktov. Diskutovať sa bude aj o inováciách v rastlinných alternatívach, obalových materiáloch a výzvach, ktorým čelí potravinársky priemysel v súvislosti s klimatickými zmenami.
EuroFoodChem XXIII organizujú Slovenská chemická spoločnosť, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum a Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Podujatie sa koná pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
(tasr)