Globálny dopyt po probiotikách, ktoré sa pridávajú do kŕmnej dávky zvierat, má celosvetovo rastúci trend. Najčastejšie sú využívané v chove hydiny, rýb a vo výžive prežúvavcov.
FAO (Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo) a WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) definujú probiotiká ako „živé mikroorganizmy, ktoré, ak sa podávajú v primeraných množstvách, prinášajú hostiteľovi zdravotné výhody“.
Probiotiká môžu byť v tekutej, suchej forme alebo ako enkapsulované. Zvyčajne ide o rôzne kmene baktérií, kvasiniek či húb. Medzi najčastejšie používané patria grampozitívne baktérie rodu Bacillus, Enterococcus, Lactobacillus, Lactococcus, Pediococcus a Streptococcus, ako aj kvasinky Saccharomyces cerevisiae či Kluyveromyces. Ich hlavnou úlohou je podpora zdravia a zlepšenia výživy zvierat. Vzhľadom na rastúce obavy z antimikrobiálnej rezistencie sa v EÚ kladie dôraz na vývoj alternatív k antibiotikám – a práve probiotiká sú jednou z hlavných ciest a možností, ako sa vyhnúť tejto rezistencii.
Enkapsulované probiotiká
Enkapsulácia predstavuje techniku, pri ktorej je bioaktívna látka uzatvorená v ochrannej vrstve. Táto ochrana umožňuje probiotikám prežiť nepriaznivé prostredie (napr. nízke pH alebo pôsobenie enzýmov v tráviacom trakte) a pôsobiť v črevách tam, kde je to potrebné. Mikrokapsuly chránia probiotiká pred stratou aktivity počas skladovania a kŕmenia. Táto technológia sa využíva aj na aplikáciu ďalších aktívnych látok - vitamínov, enzýmov či minerálov. Kľúčové je zvoliť vhodný obaľovací materiál, aby sa dosiahol požadovaný efekt.
Zníženie emisií etánu
Niektoré moderné probiotiká boli vyvinuté nielen na podporu zdravia zvierat, ale aj s cieľom znižovať emisie metánu u prežúvavcov, čo je dôležitý krok k zníženiu uhlíkovej stopy a ekologickej udržateľnosti. V niektorých krajinách EÚ už platia regulačné smernice týkajúce sa používania probiotík v krmivách. Tieto smernice sa zameriavajú nielen na zlepšenie životných podmienok zvierat, ale aj na riešenie rizík spojených s rezistenciou na antibiotiká, ktoré sa stávajú významným problémom.
Viac sa dočitate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 25.