23.06.2025 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Repkový extrahovaný šrot vo výžive prežúvavcov

So zvyšovaním rastu úžitkovosti sa zvyšujú nároky zvierat na prísun živín krmivami a ich efektívne využitie. Využitie živín z krmív je takmer vždy spojené so stratami. K stratám dusíka dochádza na rôznych miestach tráviaceho traktu. Straty v bachore sú spôsobené najmä nerovnováhou medzi množstvom energie a bielkovín degradovaných v bachore.

Jednou z možností zníženia strát je synchronizácia rýchlosti, ktorou sú sacharidy a bielkoviny degradované v bachore. To sa dá dosiahnuť správnou úpravou krmív, čím môžeme súčasne zvyšovať aj ich výživnú hodnotu.
Využitie krmív v rozhodujúcej miere ovplyvňuje intenzitu a ekonomiku chovu zvierat. Pri zostavovaní a výbere komponentov do kŕmnych zmesí z pohľadu súčasných systémov posudzovania výživnej hodnoty sú veľmi dôležitými ukazovateľmi, okrem energetickej hodnoty, aj degradovateľnosť živín krmív v predžalúdkoch, obsah nedegradovaných živín a ich stráviteľnosť v tenkom čreve. Všeobecne platí vzťah, že so zvyšujúcou úžitkovosťou sa musí znižovať podiel degradovaných dusíkatých látok v bachore (ale nie neobmedzene, pretože musí byť zachovaná určitá hladina amoniaku, aby mohla prebiehať syntéza mikrobiálnych bielkovín) a zvyšovať stráviteľnosť nedegradovaných bielkovín v tenkom čreve. Z literárnych údajov vyplýva, že hodnoty črevnej stráviteľnosti dusíkatých látok krmív nie sú hodnoty nemenné, sú závislé od podmienok pestovania krmív a od technológie ich spracovania.

Alternatíva k sójovému šrotu

Repkový šrot sa pri dojniciach využíva ako lacnejšia alternatíva k sójovému extrahovanému šrotu. Náhradou za sójový šrot dochádza nielen k zníženiu ceny vstupných surovín, ale aj k zvýšeniu mliečnej úžitkovosti, pretože extrudované repkové šroty majú vysokú stráviteľnosť. Používanie repkového šrotu tiež môže byť ekologicky udržateľnejšie, keďže pestovanie sóje má environmentálne dopady. Repkový extrahovaný šrot sa stále viac oceňuje ako alternatíva k sójovému šrotu, najmä kvôli jeho priaznivému aminokyselinovému profilu. Obsah histidínu a metionínu v repkovom šrote môže byť výhodný pre syntézu mliečnych bielkovín, pretože tieto aminokyseliny sú často limitujúcimi faktormi pre optimálny metabolizmus bielkovín u prežúvavcov.
Navyše, repkový šrot má vysoké aminokyselinové skóre, čo znamená, že jeho zloženie sa dobre dopĺňa s bachorovým mikrobiálnym proteínom, ktorý je hlavný zdroj bielkovín pre kravy. To môže prispieť k lepšej efektivite využitia dusíka v bachore a k celkovému zvýšeniu produkcie mlieka.

Celý článok Ing. ZUZANY FORMELOVEJ, PhD. a Ing. ZUZANY MLYNEKOVEJ, PhD. z NPPC - VÚŽV Nitra - Odboru výživy a malých hospodárskych zvierat - bude uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 27.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down