
V predchádzajúcom vydaní Roľníckych novín sme vás v stručnosti informovali o tom, že akciová spoločnosť Novogal otvorila farmu na welfarový výkrm kurčiat v Semerove (okres Nové Zámky).
Takmer 80-tisíc jednodňových brojlerových kuriatok z českej firmy Mach Drůbež a. s., Litomyšl bolo naskladnených na slamu do vopred vyhriatych štyroch hál s technológiou nemeckej firmy Big Dutchman. Klíma v nich je riadená počítačom a počas celého turnusu sú kurčatá kŕmené a napájané automaticky bezobslužnou technológiou.
Oživenie technológie a základné úpravy v halách, ktoré pred niekoľkými rokmi slúžili na chov kurčiat, avšak už neboli využívané, dosiaľ stálo firmu Novogal približne 150-tisíc eur. Podľa slov jej riaditeľa - Ladislava Birčáka, obnova opustených fariem, ktorých sa na Slovensku nachádza v každom okrese niekoľko, je jednou z ciest ekonomicky únosného zvyšovania produkcie brojlerového mäsa z domácich zdrojov.
V systéme welfare, ktorý znamená lepšie životné podmienky pre chovanú hydinu, sa chová približne polovica slovenských kurčiat. Značí to výkrm dlhší ako 38 dní, menšiu hustotu kurčiat v halách, ktorá predstavuje väčšie pohodlie a nižšie podlahové zaťažene hydiny, bezproblémový a neustály prístup ku krmivu ako aj k vode, vyššiu spotrebu krmiva a nižšiu konverziu krmiva a tiež prísnejšie čistenie chovných hál po každom turnuse oproti bežnému výkrmu. Logicky to znamená aj vyššie náklady na chov.
Cenu kurčiat však ovplyvňujú najmä krmivá. Partnerom Novogalu je dodávateľ krmív spoločnosť P. G. TRADE, spol. s r. o., ktorá spracováva výlučne domáce obilniny a kukuricu dopestované v okresoch Nové Zámky, Komárno a Levice. Ako uviedol jej konateľ Richard Jokel, snahou je zhodnocovanie toho, čo sa urodí v regióne. „Dávame prácu miestnym ľuďom a na trh preto prichádza čerstvé slovenské mäso. Zamestnávame 100 ľudí a Novogal dáva prácu 150 ľuďom v okrese Nové Zámky a Levice. Otvorením farmy v Semerove sa síce vytvorilo len päť pracovných miest, avšak zlepší sa rozpočet obce, pretože do jej pokladnice budú plynúť dane z produkujúcej farmy,“ konštatoval Richard Jokel.
„Máme krmovinové zdroje. V rámci holdingovej spoločnosti Gamex Trading s.r.o. pestujeme kŕmnu pšenicu, jačmeň a kukuricu, vyrábame kvalitné kŕmne zmesi z domácej produkcie. Najlepšie speňaženie kŕmneho obilia aj do budúcnosti je „prehnať ho cez živočíšnu výrobu“, keďže spotreba hydinového mäsa u nás stúpa. V súčasnosti predstavuje okolo 35 kg na obyvateľa,“ podotkol šéf Novogalu.
Rozhoduje najmä cena
„V posledných rokoch sa podarilo situáciu v chovoch a v produkcii hydinového mäsa u nás stabilizovať. Na pultoch obchodných reťazcov sa však nachádza iba 42 % slovenského hydinového mäsa a menej ako 10 % slovenského hydinového mäsa je v SR v stravovacích zariadeniach a v školských jedálňach. Zvyšok hydinového mäsa pochádza z dovozu zo zahraničia. Veľká časť z neho pochádza z tretích krajín ako Ukrajina alebo Brazília, kde chovatelia hydiny nemusia spĺňať žiadne z podmienok stanovených v legislatíve EÚ a hydina je chovaná v oveľa horších podmienkach ako v EÚ, a preto aj lacnejšia,“ uviedol Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska. A práve v školskom stravovaní vidí šéf únie priestor na zvyšovanie podielu slovenského mäsa, ktoré by mohlo nahradiť mäso pochádzajúce z tretích krajín. Problém v obchodnej sieti však vidí v tom, že spotrebitelia primárne tvrdia, že hľadajú slovenské hydinové mäso, no v realite rozhoduje pri nákupe najmä cena.
Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 32.