
Slnečnica je v našich podmienkach po repke druhou najvýznamnejšou olejninou. Poskytuje predovšetkým vysoko kvalitný, dieteticky hodnotný olej vhodný aj na priame použitie pri príprave studených jedál. Vysokú výživnú hodnotu má najmä pre vysoký obsah esenciálnej kyseliny linolovej (až 70 %). Biologickú kvalitu slnečnicového oleja zvyšuje aj obsah lyzínu a metionínu v bielkovinách a prítomnosť karotenoidov. Najkvalitnejší slnečnicový olej sa používa aj pri výrobe rybích a zeleninových konzerv.
Výlisky a siláže majú význam ako krmivo pre živočíšnu výrobu. Po spracovaní ostáva zo slnečnicových semien asi 40 – 50 % objemu výliskov. V nich ostáva približne 36 % bielkovín a dostatočné množstvo zvyškového oleja, ako energetickej zložky kŕmnych zmesí. Sú vhodné najmä pre výkrmový hovädzí dobytok. Kladne možno slnečnicu hodnotiť i ako strniskovú plodinu, komponent do miešaniek na zelené kŕmenie a na zelené hnojenie. Na tento účel sa využíva aj v chladnejších oblastiach, kde by nažky v podstate nedozreli. Opodstatnenie pestovania slnečnice zvyšuje aj vhodnosť jej použitia ako náhradnej plodiny v prípade plošných vyorávok vymrznutých ozimín, hlavne ozimnej repky olejky.
Jednotlivé hybridy slnečnice dozrievajú prirodzenou cestou, v závislosti od svojej skorosti a termínu sejby. V našich podmienkach je agrotechnický termín pre zber slnečnice koniec septembra až októbra. Listy slnečnice by mali byť v tomto čase už odumreté, spodná strana úborov by mala byť zafarbená do hneda. Začiatok zberu slnečnice ročnej sa určuje podľa stavu úboru a hornej časti stonky. Stonka by mala mať svetlohnedú farbu, listy v dolnej časti a v strede stonky suché (vrchné ešte môžu byť zelené). Spodná časť úboru prechádza zo žltej na hnedú farbu. Zvyšky zaschnutých obojpohlavných kvietkov už opadávajú. Vlhkosť nažiek by sa mala byť okolo 17 – 19 percent. V „mokrých“ rokoch, je spravidla nevyhnutnou prípravnou fázou pre úspešný zber slnečnice desikácia porastu. Desikujú sa aj silne zaburinené porasty. V týchto prípadoch je ekonomicky opodstatnené poistiť si množstvo aj kvalitu úrody rovnomerným a rýchlym ukončením vegetácie porastu. Ak slnečnica zostáva na poli po dozretí dlhšie, úroda sa znižuje každým dňom. Dôvodom sú hubové choroby, vtáky aj zver.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.