15.10.2025 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny potravín po pandémii rástli vďaka rastu cien v strednej časti vertikály

Ceny potravín v rokoch po pandémii stúpli najmä vďaka nárastu cien v strednej časti vertikály, teda u spracovateľov a výrobcov, ktorým sa však medziročne odvtedy objektívne zvýšili náklady, či už na energie alebo suroviny.

Vyplýva to z výsledkov analýzy Protimonopolného úradu (PMÚ) SR, analytici ktorého analyzovali faktory ovplyvňujúce ceny potravín.
        „Keď sa pozrieme na inflačné postpandemické obdobie, tak ziskové marže obchodníkov v priemere nerástli. Skôr vidíme v tomto období miernejší nárast ziskovosti v strednej časti vertikály. To sú spracovatelia a výrobcovia, napríklad výroba nápojov, pekári, mliekari. Skôr tu treba hľadať hlavné dôvody, prečo ziskové marže rástli. Pri maloobchode tento nárast nevidíme,“ priblížil na tlačovej besede riaditeľ analytickej jednotky PMÚ Vladimír Peciar.
        Posledné roky aj po premietnutí objektívneho rastu nákladov ziskovosť v sektore výroby a spracovania potravín narástla. „Čo je celkom zaujímavé, že vedeli ešte aj trochu viac pridať do svojich cien,“ podčiarkol.
        Aj keď sa rast cien potravín v poslednom období podľa neho utlmil, napriek tomu ziskovosť u výrobcov momentálne trvá. „Medziročne trochu poklesla pred rokom 2023, ale keď to porovnáme s predpandemickým obdobím pred rokom 2020, tak majú oproti roku 2019 posledné roky vyššiu ziskovosť,“ doplnil.
        Poznamenal, že každá ekonomika by chcela čo najdrahšie vyvážať a čo najlacnejšie dovážať. „V našom prípade, u potravín, je to trochu opačne. My vyvážame to, čo má menšiu pridanú hodnotu, teda primárne produkty, rovno z fariem. Dovážame to, čo je nejako spracované, teda má väčšiu pridanú hodnotu,“ dodal Peciar.
        Potravinová inflácia na Slovensku bola podľa PMÚ poháňaná najmä cenami energií a vysokým podielom spracovaných potravín v spotrebe. Výsledky analýzy naznačili, že v poinflačnom období pokles ziskovosti nekoreloval s poklesom inflácie, a to najmä v tzv. strednej časti dodávateľského reťazca, teda u výrobcov potravín a nápojov.
        Analýza zároveň podľa úradu odhalila dlhodobé výzvy, ktorým čelí slovenský potravinársky sektor, najmä nízku výrobnú kapacitu, nižšiu produktivitu v porovnaní so zahraničím či obmedzený podiel produktov s vyššou pridanou hodnotou.
        PMÚ tiež zisťoval, či slovenskí obchodníci nečelia umelým bariéram v medzinárodnom obchode. Zameral sa na takzvané teritoriálne obmedzenia dodávok, ktoré predstavujú bariéry, ktoré predávajúci (dodávatelia) môžu ukladať kupujúcim (odberateľom), najmä veľkoobchodníkom a maloobchodným predajcom tovarov, a ktoré im následne obmedzujú nákup a predaj tovarov mimo krajiny svojho pôsobenia za potenciálne lepšie ceny.
        Hoci sa zatiaľ nepotvrdila prítomnosť takýchto bariér na slovenskom trhu, PMÚ podporuje iniciatívy smerujúce k zjednodušeniu a harmonizácii legislatívy, najmä v oblasti označovania a balenia potravín, čo by mohlo znížiť administratívne náklady a podporiť voľný pohyb tovaru.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.