28.10.2013 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Teriakovciach sa lúčili s ovčiarskou sezónou

Podpora súčasného ovčiarstva a salašníctva v regióne Malohontu bola hlavnou úlohou organizátorov druhého ročníka Slovenského mitrovania vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota.

VEĽKÉ TERIAKOVCE. Ako pre TASR povedala Miroslava Kubaliaková, predsedníčka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont, návštevníkom počas posledného októbrového víkendu ponúkli prezentáciu takmer všetkého, čo súvisí s prácou pri ovciach.

Po vlaňajšom prvom ročníku, sprevádzanom dažďom, tentoraz na akciu zavítali stovky návštevníkov. Koniec ovčiarskej sezóny bol na Slovensku v minulosti spájaný s menom Demeter. Pre pastierov oviec to bol sviatočný deň, kedy ovce vrátili majiteľom, účtovali si mzdu za svoju prácu počas sezóny a vzájomne sa hostili.

"Aby si ľudia vedeli predstaviť, čo všetko sa robilo na salaši počas sezóny, pripravili sme pre nich ukážky zháňania oviec, manipulácie s nimi, ale pozvali sme aj remeselníkov. Jedna časť nám predviedla spracovanie ovčích produktov, napríklad gubárov, ktorí využívajú ovčiu vlnu. Gastronomické ukážky spracovania ovčieho mäsa sme robili súťažne.

Špeciality z baranieho mäsa pripravilo osem tímov. Okrem toho rozvoniavali výrobky z mlieka, ako sú syry, oštiepky, parenice, ale aj žinčica. Ďalší remeselníci zase vyrábali predmety, ktoré potrebovali pastieri," povedala M.Kubaliaková. K starostlivosti o ovce patrí aj ošetrovanie ich nôh, nazývané paznechtovanie, a strihanie.

"Paznechtovanie sa robí podľa potreby, ale je dobré robiť ho najmä na jar, pred vyháňaním, a potom počas celej sezóny. Pastier musel dávať pozor, aby ovce nekrívali. Strihanie je pre ovce dôležité rovnako ako pre ľudí. V minulosti sa strihalo ručne; dnes už, samozrejme, využívame techniku. Používam kvalitný strojček, ktorý má rukoväť, strihací mechanizmus, a celé je to spojené bowdenom s elektrickým motorom. Aj v tomto technika napreduje a uľahčuje ovčiarom život," povedal strihač Peter Juhaniak.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down