19.09.2013 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poľnohospodárske dotácie sa vlani mierne zvýšili

Verejná podpora v minulom roku predstavovala 19 percent zo všetkých príjmov poľnohospodárov v EÚ, čo znamená, napriek historicky klesajúcemu trendu, 1-percentný medziročný nárast. Vyplýva to z správy, ktorú vydala OECD.

Dotácie poľnohospodárov pritom klesli o 10 percent odkedy EÚ v rokoch 1995 - 1997 zaviedla priame platby roľníkom v rámci kompenzácie za zníženie cenovej podpory. Na výrobné a obchod narúšajúce opatrenia – napríklad inputové dotácie či hraničné intervencie - podľa OECD stále pripadá asi 23 percent podpory poľnohospodárskej produkcie v EÚ. V globálnom porovnaní však ide len o polovicu, pričom narúšajúce opatrenia sú bežné najmä v rozvojovom svete.
Organizácia OECD tiež upozorňuje na to, že súčasný prudký nárast cien potravín bude zrejme pokračovať. „Vzhľadom na to, že podľa očakávaní by mala pokračovať nestabilita na svetových trhoch s potravinami a komoditami a vyššie ceny komodít, je načase, aby sa vlády zásadne zaviazali k rozsiahlej reforme poľnohospodárskej podpory,“ uviedol Ken Ash z OECD.
„Aby sa uspokojili potreby rastúcej a bohatšej svetovej populácie, vyžaduje si to posun od skresľujúcich a nehospodárnych politík k opatreniam, ktoré zlepšia konkurencieschopnosť a umožnia roľníkom reagovať na signály trhu, kým súčasne bude zaistené financovanie potrebných inovácií,“ dodal.
Organizácia tiež zhodnotila júnovú dohodu o podobe Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) v období 2014 – 2020. Podľa OECD nepredstavuje výrazný odklon od doterajšieho smeru či veľkosti podpory.
„Reforma SPP nie je zásadnou reformou. Obsahuje v sebe viacero zelených prvkov, ale stále má rovnakú dráhu,“ konštatoval Frank Van Tongeren z OECD. „Ale je to zrejme zmena správnym smerom,“ dodal. (EurActiv)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down