09.02.2011 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako dekódovať pôvod vajec?

Označovanie vajec je jednotné v rámci celej Európskej únie. Každé vajíčko musí mať pečiatku s rozlišovacím kódom, z ktorého zistíme jeho pôvod i kvalitu.

Dôležité je najmä prvé číslo kódu, ktoré označuje spôsob chovu sliepok - nosníc. Nula znamená najzdravší typ chovu, takzvaný ekologický, trojka značí najnevhodnejší, klietkový chov, ktorý je na Slovensku zatiaľ najrozšírenejší.
Vajcia 0xxxx majú prívlastok „bio“ a v rebríčku sú na prvom mieste, pretože v ekologickom chove sa kladie dôraz na podporu prirodzeného správania a etických podmienok chovu zvierat, čo sa logicky odrazí na farbe i chuti vajíčok. Voľný chov, pri ktorom je nosniciam umožnený aj výbeh na čerstvom vzduchu, má na začiatku kódu jednotku (1xxxx). Pri podstielkovom chove (2xxxx) sú nosnice chované vo veľkých halách, na tzv. podstielke zo sypkého materiálu, avšak hydina nemá prístup k voľnému výbehu.
Vajcia s označením 3xxxx predstavujú klietkový chov - najnepriaznivejší systém chovu nosníc, pri ktorom sa v jednej klietke tlačí viacero sliepok. Od roku 2012 sa však v EÚ vajcia od sliepok držaných v klietkach už nebudú môcť predávať. Európska smernica č. 1999/74/ES, ktorá bola prijatá už pred 12 rokmi počíta totiž s tým, že chov nosníc bude povolený iba vo voľnom výbehu, voliérach alebo v takzvaných obohatených klietkach. 
Z registračného kódu môžeme ďalej zistiť krajinu pôvodu - členského štátu registrácie a posledným údajom je registračné číslo chovu, teda konkrétnej farmy alebo poľnohospodárskeho podniku. 

Hmotnosť vajec
 
Podľa nariadenia Komisie (ES) č. 589/2008, ktorým sa ustanovujú podrobné pravidlá o obchodných normách pre vajcia, sa tieto podľa akosti triedia na triedu A (čerstvé vajcia) a triedu B. Vajcia triedy A sa ďalej triedia aj podľa hmotnosti do tried: XL – veľmi veľké (viac ako 73 gramov), L – veľké, M – stredné a S – malé (menej ako 53 gramov). Vajcia triedy B sa dodávajú len do potravinárskeho a nepotravinárskeho priemyslu, ktorý vyrába produkty obsahujúce vajcia neurčené na ľudskú spotrebu. 
Hmotnosť vajec je veľmi variabilná a úzko súvisí s kvalitou výživy sliepok. Na začiatku znášky býva nižšia; zvyšuje sa do tretieho mesiaca znášky. Pevnosť škrupiny sa, naopak, počas znášky znižuje. Pri väčšej znáške, vyšších teplotách a väčších vajciach býva pevnosť škrupiny nižšia. Rovnako ako hmotnosť vajec, aj pevnosť škrupiny výrazne ovplyvňuje výživa. Nedostatok vápnika a nesprávny pomer vápnika a fosforu v kŕmnej dávke znižuje pevnosť škrupiny. Farba škrupiny závisí od plemennej príslušnosti a je dôležitá najmä z estetického hľadiska, pretože spotrebitelia v súčasnosti uprednostňujú tmavé vajcia pred bielymi. 
Farbu žĺtka ovplyvňuje obsah pigmentu (karoténu a xantofylu), teda jeho dostatok v kŕmnych zmesiach. Z bežne používaných komponentov ho obsahuje kukurica a lucernová múčka. Žĺtok musí byť čistý, bez cudzích látok akéhokoľvek druhu. Bielok by mal byť želatínovej konzistencie, priehľadný a číry bez cudzích látok, škrupina - pevná, nepopraskaná a zárodok nepostrehnuteľný a bez zápachu. 

Otvorte obal 

Zásadne sa treba vyhýbať pouličnému predaju vajec, pri ktorom nie je garantované skladovanie a hygiena predaja. Vajíčka nakupujte iba v obchodoch a supermarketoch, iba tak budete mať istotu, že prešli veterinárnou kontrolou. Domáce vajíčka sú síce veľké a majú vyfarbené žĺtky, neexistuje však žiadna možnosť ako overiť dátum ich znášky či vhodnosť pre použitie v kuchyni. 
Nehanbite sa otvoriť škatuľku a pozrieť sa na tlačený kód na vajciach či obale. Vajcia vizuálne skontrolujte - musia byť bez slepačieho trusu, bez plesne a nepopraskané. Škrupina na vajíčku totiž predstavuje účinnú bariéru proti baktériám a jej prasknutie môže znamenať kontamináciu vajec, či už priamo pri liahnutí alebo už pri ich tvorbe. Pozor na skladovanie - vajcia musia byť umiestnené v chlade. Rozhodujúcim prvkom je dátum ich konečnej spotreby. Nenakupujte vajíčka vo veľkom množstve ak viete, že ich nespotrebujete. Trvanlivosť vajíčok je pri správnom skladovaní obmedzená na 28 dní od dátumu znášky. 

Preprava a skladovanie 

Ideálne je prepravovať vajcia v škatuli či krytom obale, aby sa zabránilo strate ich vlhkosti. Ak sú vajcia znečistené, utrieme ich pred použitím suchou handričkou. Odporúčaná teplota skladovania sa pohybuje od 5 do 12 °C; nesmie presiahnuť 18 °C. Neprípustné sú výkyvy teploty - vajíčka sa zarosia a vzniká tak možnosť tvorby plesní. 
Predajný obal doma znehodnoťte (býva veľmi znečistený) a vajíčka uskladnite špičkou dole v priehradke chladničky určenej na ich skladovanie (má to význam z hľadiska križovania surových vajec s ostatnými surovinami v chladničke). Škrupiny po rozbití vajec takisto odhadzujeme do nádoby s vrchnákom - zabránime tak prenosu salmonel hmyzom. Každé vajce rozbíjajme do samostatnej misky, nie priamo do misy, v ktorej zmiešavame ostatné prísady, aby sme predišli prípadnému pridaniu pokazeného vajíčka a znehodnoteniu celého obsahu. Majonézu používajme len priemyselne vyrobenú - na jej výrobu sa používajú pasterizované, čiže zdravotne neškodné vajíčka. 
Surové vajcia neumývame - pórmi v škrupine môžeme zaniesť baktérie salmonely z povrchu do vnútra vajec. Na tvrdo uvarené vajcia skladujeme v chladničke maximálne týždeň. Ak nám pri spracovaní ostal nepoužitý žĺtok či bielok, uskladnime ho v špeciálnej nádobe v chladničke maximálne 4 dni. Samotné vaječné bielka sa dajú skladovať zmrazené až 4 mesiace. 

Čerstvosť nadovšetko 

Ak nemáte istotu, či sú vajíčka čerstvé, urobte si jednoduchý test: Vajce vložte do pohára s vodou. Ak klesne na dno, znamená to, že vajce je úplne čerstvé. Pokiaľ sa otočí tupým koncom nahor, vajíčko má asi 7 dní - znamená to, že vzduchová komora medzi vnútornou blanou a škrupinou sa už trochu zväčšila. V prípade, že vajce v pohári pláva, nie je už najčerstvejšie a použiteľné je iba na pečenie. Takéto vajce má možno dva, či dokonca tri týždne. Ak vyčnieva ponad hladinu vody v pohári, radšej ho vyhoďte. 
Čerstvosť vajec sa dá zistiť aj z konzistencie bielka a žĺtka. Vajce vyklepnite na tanier - v čerstvom vajci je žĺtok pevný, vyklenutý doguľata a bielok kompaktný a číry s rôsolovitou konzistenciou. V staršom vajci je žĺtok o poznanie plochejší, bielok sa rozteká a je vodnatý. 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Komentáře k článku

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down