Približne každá šiesta reštaurácia na Slovensku ponúka ľuďom vo svojom menu slovenské špeciality. Tým najčastejšie pripravovaným domácim jedlom sú bryndzové halušky. Vyplýva to z prieskumu portálu Obedovat.sk, ktorý združuje viac ako 1600 reštaurácií na Slovensku.
Najväčšia koncentrácia reštaurácií, ktoré ponúkajú slovenské jedlá, je pritom v Bratislavskom a Košickom kraji. "To je dané nielen väčšou rozlohou miest, ale najmä výskytom zahraničných turistov," uviedla Simona Cagalincová z Obedovat.sk.
Medzi ďalšie tradičné pokrmy, ktoré sa objavujú v reštauráciách, patria okrem halušiek na rôzne spôsoby tiež bryndzové pirohy, placky, strapačky či parené buchty.
Podľa prieskumu portálu ponuku jedál z Českej republiky pripravuje v SR 10% reštaurácií. Medzi ďalšie obľúbené patria napríklad maďarská, poľská či balkánska kuchyňa. Na Slovensku je tiež populárna talianska kuchyňa. "Pizza kraľuje v ponuke pätiny slovenských reštaurácií bez ohľadu na ich zameranie," dodala S. Cagalincová. (tasr)