03.12.2013 | 04:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pestovateľské plochy sladovníckeho jačmeňa na Slovensku sa znižujú

Za posledné dva roky zaznamenáva Slovensko klesajúcu tendenciu plôch osiatych sladovníckym jačmeňom.

NITRA. „Naším cieľom je dosiahnuť udržateľnosť osiatych plôch jačmeňom na úrovni nad 200.000 hektárov, čím podporíme aj výrobu sladu a export Slovenska. Vyzývame farmárov, aby sa pestovaniu sladovníckeho jačmeňa venovali, máme vhodné podmienky na jeho pestovanie i dostatok spracovateľských kapacít,“ skonštatovala počas dnešného stretnutia výrobcov piva a sladu v Nitre prezidentka Slovenského združenie výrobcov piva a sladu Júlia Hurná.
Pivovarnícky priemysel v súčasnosti vytvára 16.000 pracovných miest počnúc poľnohospodárskou výrobou končiac marketingom. Vlani sa na Slovensku vyrobilo 3,2 milióna hektolitrov piva. Spotreba piva na osobu dosiahla vlani 78,2 litra a má klesajúcu tendenciu. "Pokles sme zaznamenali najmä v sektore hotelov, reštaurácií, kaviarní, čo zrejme súvisí aj s celkovou ekonomickou situáciou," uviedla J. Hurná.
Výroba sladu je podľa jej slov jednou z najvýznamnejších exportných komodít   agropotravinárskeho priemyslu na Slovensku. Základnú surovinu na jeho výrobu, sladovnícky jačmeň, si výrobcovia zabezpečujú takmer výlučne z domácej produkcie. „Až 82% surovín čerpá pivovarnícky priemysel z domácej, slovenskej produkcie. Slad vyrábaný na Slovensku spĺňa najprísnejšie kvalitatívne parametre a je dlhodobo konkurencieschopným vývozným artiklom na svetových trhoch,“ povedala J. Hurná. Sedem sladovní na Slovensku vyrobilo v minulom roku 289.000 ton sladu. Na export smerovalo 85% z ich ročnej produkcie.
Najväčším výrobcom sladu na Slovensku je spoločnosť Heineken, ktorá má 56%-ný podiel na celkovej produkcii. „ Udržateľnosť  exportu sladu, ako i konkurencieschopnosť slovenských sladovní na svetových trhoch s touto komoditou si vyžaduje upevnenie a stabilizáciu postavenia sladovníckeho jačmeňa na Slovensku. Jeho pestovanie má na Slovensku dlhodobú tradíciu. Vhodným výberom odrôd sladovníckeho jačmeňa  sa ovplyvňuje kvalita sladu. I keď jačmeň vyžaduje špeciálnu agrotechniku, pri rešpektovaní jej zásad a pri pravidelnom dosahovaní vysokej sladovníckej kvality môže byť rentabilnou a perspektívnou komoditou,“ tvrdí J. Hurná.
(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down