05.12.2013 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tradície a vidiek lákajú turistov

Do Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zavítalo za prvých deväť mesiacov tohto roka vyše 811.600 domácich aj zahraničných návštevníkov. Tí na území kraja aspoň raz prenocovali. Oproti rovnakému obdobiu v minulom roku stúpol počet návštevníkov o 14,4 percenta. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovala Alžbeta Melicharová, riaditeľka odboru cestovného ruchu a kultúry BSK a výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Turizmus regiónu Bratislava.

Podľa údajov organizácie prišlo do BSK za trištvrte roka vyše 281.800 domácich návštevníkov, zahraničných takmer 530.000. "Turisti z Českej republiky sú stále na prvom mieste, potom nasleduje Nemecko, Rakúsko, Poľsko a významný nárast sme zaznamenali aj z Ukrajiny či zo Spojeného kráľovstva," podotkla Melicharová.
Za prvých deväť mesiacov tohto roku stúpol aj počet prenocovaní v obytovacích zariadeniach, a to o 11,4 percenta. Organizácia zaznamenala spolu 1,68 milióna prenocovaní, pričom jeden návštevník ostal v kraji v priemere 2,1 dňa. Tržby ubytovacích zariadení tak oproti rovnakému obdobiu v minulom roku stúpli o 13,6 percenta a zarobili spolu 58,6 milióna eur.
Melicharová vysvetlila, že návštevníkov v Bratislavskom kraji láka najmä hlavné mesto a dostupnosť tradícií. "Najväčším lákadlom je Bratislava ako mesto kultúry aj histórie, turistami je považované za veľmi moderné a príjemné. Má tiež unikátnu geografickú polohu, lebo je blízko Rakúska, Maďarska a južných Čiech," povedala Melicharová. Atraktívny je však podľa nej pre turistov aj fakt, že sa za niekoľko desiatok minút dostanú na Dni zelá v Stupave či na Malokarpatskú vínnu cestu, kde môžu zažiť niečo tradičné. "To si, myslím, nemá žiadne iné mesto Európy, aby vzdialenosti medzi ruchom a turistikou boli takto na dosah," dodala.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down