Pokles teplôt pod mínus sedem stupňov Celzia využili vinári v Topoľčiankach na zber hrozna na výrobu ľadového vína. Zhruba 120 zberačov obralo počas tohto víkendu takmer 17 ton zamrznutého hrozna, z ktorého najväčší výrobca ľadového vína na Slovensku vyrobí približne 3400 litrov vína.
„Zo sto kilogramov zamrznutého hrozna vylisujeme 15 až 20 litrov muštu, ktorého cukornatosť je však takmer dvojnásobná oproti jesennému zberu. Víno je sladšie a výrazne aromatické. Cítiť v ňom chuť sušeného ovocia, niekedy aj fíg. Čím viac prešlo hrozno mrazom, tým výraznejšia je chuť orieškov,“ zhodnotil výrobný riaditeľ Vinárskych závodov Topoľčianky Miloš Ševčík. Dlhé čakanie na mrazy spôsobilo, že úroda je nižšia ako po minulé roky. „“Časť hrozna zožralo vtáctvo, niečo sa usušilo alebo spadlo,“ konštatoval Ševčík. Tohtoročný neskorý zber hrozna však nie je raritou. Hrozno na výrobu ľadového vína v sezóne 2011 zberali vinári 27. januára 2012, čo je zatiaľ najneskorší termín zberu zmrznutého hrozna.
S výrobou ľadového vína začali Vinárske závody Topoľčianky v roku 2003 Rizlingom vlašským. O tri roky neskôr k nemu pribudla Frankovka modrá, v tomto roku bude mať premiéru Neronet. „Vo viniciach na Jelenci sme obrali 7000 kilogramov rizlingu, vyrobíme z nich 1400 litrov vína. V Topoľčiankach máme frankovku, z 8000 kilogramov hrozna bude zhruba 1600 litrov vína. Neronet sme oberali v Marcelovej, z 1600 kilogramov plánujeme premiérovo vyrobiť 320 litrov červeného ľadového vína,“ skonštatoval Ševčík.
Vinárske závody Topoľčianky obhospodarujú 420 hektárov viníc v Nitrianskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Spoločnosť bola založená v roku 1993, svoje výrobky predáva pod ochrannou známkou Château Topoľčianky.
(tasr)