Verejnú prezentáciu zručnosti a umenia pekárov a cukrárov Slovenska, jedného z posledných domácich producentov výrobkov, potravinárskeho priemyslu, mali v rámci veľtrhu Danubius Gastro 2014 návštevníci možnosť vzhliadnuť práve v sobotu. Od ranných hodín rozvoniavali priestory výstaviska od sladkých vôní bratislavských rožkov, cez chutný chlieb a pagáče a rôzne iné potravinové chuťovky, ktoré boli súčasťou a zároveň podmienkou pre účasť v medzinárodnej súťaži, ktorá sa konala už po osmy raz.
Na slávnostnom Vyhodnotení pekárskych súťaží O najlepší Bratislavský rožok, O najlepšie umelecké dielo na tému „Fašiangy“ a O najlepší pagáč, sa za MPRV SR zúčastnil štátny tajomník, Štefan Adam. Spolu s delegáciou z Rumunska, Maďarska, Česka a predstaviteľmi Cechu pekárov a cukrárov a organizátorovi veľtrhu gastronómie, odovzdali ocenenia pre víťazov. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 29 spoločností, z ktorých boli ocenené prvé tri miesta v každej kategórii, t.j. Najlepší chlieb Tradičný, Najlepší chlieb Špeciálny, Najlepší Pagáč a Najlepší nový výrobok.
Smerom k prítomným uchádzačom súťaže a návštevníkom výstavy, adresoval štátny tajomník MPRV SR, Štefan Adam slová, ktoré hovoria o kvalite domácich potravín a usilovnej práci našich pekárov obstáť v silnej konkurencii na trhu. „Medzinárodné súťaže, ako je táto, pomáhajú zviditeľniť domácich, ale aj zahraničných výrobcov a ich kvalitné výrobky, napomáhajú výmene skúseností medzi odborníkmi a súčasne priblížiť samotnému spotrebiteľovi výrobu pekárskych špecialít. Pekárska výroba patrí medzi piliere potravinárskeho priemyslu. Múka, chlieb a pečivo sú komodity, kde zastúpenie výrobkov domáceho pôvodu na vnútornom trhu sa pohybuje nad hranicou 50%,“ konštatoval Štefan Adam.
Pre odbornú i laickú verejnosť bolo v rámci prezentácie remesla a produktov, pripravených niekoľko súťaží, aby tak verejne deklarovali konkurencie schopnosť domácich pekárov a cukrárov. O kvalitnú propagáciu pekárskeho priemyslu sa po celý čas starajú tí najkompetentnejší z Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska v spolupráci so Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov a Cechom pekárov a cukrárov východného Slovenska.
(mpsr.sk)