06.02.2014 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Celková podpora agrosektora SR sa z EÚ v rokoch 2014 až 2020 zvýši

Európska komisia (EK) aj napriek značným tlakom na znižovanie dotácií do poľnohospodárstva navrhla, aby sa podpora pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka v návrhu novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ neznížila a zostala zachovaná na úrovni roku 2013. Uviedol to dnes v Bratislave vedúci Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Dušan Chrenek na tlačovej konferencii za účasti zástupcov z bruselského Generálneho riaditeľstva EK pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka.

"Mrzí ma, že členské krajiny EÚ pri finálnom schvaľovaní rozpočtu na roky 2014 až 2020 tento návrh EK čiastočne znížili. Hoci pre mnoho krajín sa celková podpora zníži, tak pre Slovensko sa v porovnaní s rokmi 2007 až 2013 celkovo zvýši. Priame platby sa dostanú bližšie k priemeru EÚ a Slovensko bude mať aj naďalej vyššiu podporu pre rozvoj vidieka. Som presvedčený, že celý finančný balík je pre Slovensko a aj pre slovenských poľnohospodárov priaznivý," konštatoval.
Slovensko bude mať podľa Chreneka navyše aj značnú flexibilitu pri využívaní pridelených finančných prostriedkov. "Nástrojov, ktoré sa môžu nastaviť, prípadne doladiť na národnej úrovni je viacero, či už sú to možnosti presunu prostriedkov z rozvoja vidieka do priamych platieb, alebo použitie časti finančných prostriedkov na platby viazané na produkciu," poznamenal.
"Dôležité bude taktiež to, ako Slovensko využije finančné prostriedky na podporu mladých farmárov, na podporu rodinných fariem, na posilnenie pozície farmárov v potravinovom reťazci, prípadne na zriadenie nástrojov na stabilizáciu príjmov a na podporu spracovania poľnohospodárskych produktov," dodal šéf Zastúpenia EK v SR.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down