Šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek v rámci efektívneho zhodnotenia stavu v potravinárstve navštívil slovenské potravinárske podniky, pracujúce v tomto odvetví na východe a strede Slovenska.
Nové programovacie obdobie na roky 2014-2020 so sebou prináša okrem iného aj otázku prerozdelenia finančných prostriedkov pre jednotlivé oblasti pôsobiace v agrosektore. Jednou z nich je aj potravinársky segment, ktorému chce minister Ľubomír Jahnátek venovať osobitú pozornosť v rámci dosiahnutia plánovanej potravinovej sebestačnosti na úrovni 80 %. Pre získanie čo najlepších informácii priamo z praxe,o fungovaní a potrebách spracovateľovsa presvedčil, keď navštívil spoločnosť Tatrakon, spol. s.r.o., Poprad, Mäsovýrobu Štefan Knižka s.r.o. Hranovnica a Pečivárne Liptovský Hrádok, s.r.o. Všetky spoločnosti majú jedného menovateľa, ktorým je výroba kvalitných domácich produktov s dlhodobou tradíciou. Každá zo spoločností má svoju históriu, v rámci ktorej si vybudovala miesto na slovenskom potravinárskom trhu a snaží sa o prieniky i na zahraničný trh, avšak naráža aj na určité problémy týkajúce sa či už obchodných reťazcov a ich neprístupnosti pre domáce produkty alebo nedostatok finančných prostriedkov pre ďalší rozvoj. „Nová poľnohospodárska politika so sebou prináša aj novú koncepciu, v rámci ktorej chceme dosiahnuť 80% potravinovú sebestačnosť, podporovať spracovateľov a snažiť sa aj o kompromisné riešenia medzi veľkými a menšími výrobcami,“ konštatoval minister po vypočutí si zástupcov predmetných spoločností. MPRV SR sa v rámci novej koncepcie bude snažiť nastaviť podmienky podpory tak, aby pomohlo nielen modernizácii a zvýšeniu konkurencieschopnosti potravinárskeho odvetvia, ale aj nevyhnutným inováciám, ktoré zabezpečia rozširovanie sortimentu kvalitných a tradičných produktov s vyššou pridanou hodnotou.
(MPRV SR)