21.03.2014 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Únia zvýšila export bravčového mäsa

Podľa údajov Európskej komisie v minulom roku vyviezli členské štáty Európskej únie viac ako 3 milióny ton ošípaných, mäsa a mäsových výrobkov z bravčového mäsa, čo bolo o 0,9 percenta viac ako v roku 2012. Najviac tohto druhu mäsa do tretích krajín už tradične exportovali Nemecko, Dánsko, Poľsko, Španielsko, Holandsko a Francúzsko. Podiel týchto štátov na celkovom vývoze z EÚ dosiahol úroveň 79,1 %.

Z najväčších vývozcov zaznamenali pokles exportu Nemecko a Španielsko, zatiaľ čo export z Dánska, Poľska, Holandska a Francúzska vzrástol. V štruktúre predaja jednotlivých komodít tvorilo najväčší podiel mrazené bravčové mäso (43 %) a tuky a vnútorností (44 %). Ich odbyt sa medziročne zvýšil o viac ako 8 %, resp. o 2 %. Vzhľadom na zníženie počtu ošípaných v EÚ bol vývoz živých ošípaných a export čerstvého mäsa nižší o 25%.

Najväčším odberateľom bravčového mäsa z EÚ bolo v minulom roku Rusko, ktoré nakúpilo 747-tisíc ton bravčového mäsa (o 0,3 % viac ako v roku 2012), čo predstavovalo takmer štvrtinu z celkového vývozu EÚ.

Výrazne sa zvýšili dodávky do Číny (+14 %) a na Filipíny (+38 %). Export stúpol aj do Hongkongu (+2 %), Japonska (+0,4 %) a do Angoly (+4 %).

Na druhej strane, klesol vývoz na Ukrajinu (-24 percent), do Bieloruska (-29 %) a do Južnej Kórey (-25 %).

V roku 2013 členské štáty EÚ nakúpili v tretích krajinách takmer 34-tisíc ton živých zvierat, mäsa a mäsových výrobkov z bravčového mäsa, čo bolo o 9 % menej ako v roku 2012. V komoditnej štruktúre importu dominovali vnútornosti a tuky (29 %) a mrazené mäso (26 %). Najväčšími dodávateľmi bravčového mäsa do EÚ boli tradične Švajčiarsko a Čile, dovoz z týchto krajín sa však znížil o 10 %, resp. o 28 %. Import tohto druhu mäsa, najmä tuku a bravčových vnútorností zo Srbska sa zvýšil takmer o jednu tretinu.  (PPA-ATIS)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down