V období rokov 2002 až 2012 nahlásili úrady 198 prípadov výskytu nízkej hladiny GM plodín v medzinárodnom obchode, uvádza sa v správe Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Správa tiež poukázala na prudko rastúci trend, keďže väčšina odhalených prípadov pripadla na posledné roky sledovaného obdobia.
Pre potreby výskumu FAO analyzovalo dáta zo 75 krajín sveta. Vo Francúzsku zaznamenali 11 prípadov kukurice, ryže či ľanu, ktoré obsahovali mierne stopy genetickej mutácie. Francúzi niektoré svoje prípady odhalili aj vďaka európskemu systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF/SRVPK).
Medzi preverovanými krajinami nepanuje všeobecná zhoda o akceptovaní miery genetickej mutácie v jednotlivých komoditách. Niektoré štáty neakceptujú dovoz plodín ani so stopovým množstvom geneticky modifikovaných organizmov.
Situáciu ďalej komplikuje aj fakt, že niektoré krajiny povoľujú iné množstvo genetických úprav pre vyvážaný tovar a iné pre dovoz. V niektorých častiach sveta dokonca kapacity na zisťovanie GM nemajú. Najväčšími exportérmi takejto poľnohospodárskej produkcie sú Spojené štáty, Kanada a Čína.
Vzostup geneticky modifikovaného poľnohospodárstva sa následne prejavuje aj v globálnej obchodnej výmene. Ak úrady objavia nepovolený výskyt GM mutácie, potraviny sa väčšinou vracajú do krajiny pôvodu alebo ich zničia.
Čínske noviny Shanghai Daily uvádzajú, že v dôsledku výskytu GM potravín svoj import dočasne zablokovalo až 26 krajín.
Vedúca výskumníčka FAO Renata Clarke uviedla, že počty incidentov sú „malé v porovnaní s miliónmi ton potravín a krmív, s ktorými sa obchoduje každý deň“. Keďže však majú neblahý vplyv na medzinárodný obchod, FAO plánuje so štátmi sveta začať o tomto probléme diskusiu. (EurActiv)