Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok (28.3.) neschválili novelu zákona o potravinách, ktorú na rokovanie predložili poslanci Lucia Nicholsonová a Ľubomír Galko. Zámerom ich návrhu bolo umožniť predaj potravín po uplynutí minimálnej doby trvanlivosti s cieľom znížiť mieru plytvania prírodnými zdrojmi, ako aj zabezpečiť zvýšenie dostupnosti potravín pre osoby, ktoré sa z akéhokoľvek dôvodu ocitli vo finančnej tiesni.
Predkladatelia upozorňovali na to, že laická verejnosť často nevníma rozdiely medzi terminologickými pojmami, akými sú dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby. "Zatiaľ čo pri prekročení dátumu spotreby hrozí riziko bezprostredného ohrozenia zdravia obyvateľa, napríklad pri mäse, pri dátume minimálnej trvanlivosti ide najmä o trvanlivé potraviny, akými sú cestoviny alebo ryža, ktoré majú dobu minimálnej trvanlivosti aj niekoľko mesiacov alebo rokov a pri ktorých neplatí, že v prvých dňoch po jej uplynutí sú už nepožívateľné," upozorňovali poslanci. Dobu minimálnej trvanlivosti zákon definuje ako dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje vlastnosti.
Európska komisia odhadla, že obyvatelia Európskej únie ročne vyhodia takmer 89 miliónov ton potravín, ktoré nespotrebujú. Na jedného obyvateľa tak pripadá asi 179 kilogramov vyhodených potravín, pričom dve tretiny z toho sú stále požívateľné. Predpokladá sa, že súčasný trend bez prijatia vhodných opatrení povedie do roku 2020 k zvýšeniu vyhodeného odpadu z potravín o 40 % na 126 miliónov ton ročne. (tasr)