16.04.2014 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Boj proti nekvalite potravín – politická propaganda namiesto riešenia

Po svojom nástupe do funkcie minister Jahnátek menil zákon (1.4.2013) o potravinách a zvyšoval pokuty za predaj potravín v rozpore so zákonom. Maximálna sankcia je do výšky 5 miliónov eur. Výsledok - "V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť celkovo 446 rozhodnutí o uložení pokuty v celkovej výške 471.355 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1075 eur, najvyššia pokuta bola vo výške 50.000 eur". (zdroj mpsr.sk)

Pred pár dnami (1.4.2014) vstúpila do platnosti novela taktiež z dielne pána ministra, ktorá pokuty za opakované pochybenie zmierňuje.
Kladiem si otázku, načo je pokuta, ktorá sa neudeľuje a ani neodstraší? Svetoborné riešenie odborníkov z Komjatíc neprinieslo žiadny deklarovaný výsledok.
Internetová stránka, ktorú ministerstvo zriadilo, ktorá informuje o pochybeniach a nedostatkoch, nie je aktuálna a neposkytuje informácie v reálnom čase a mieste.
Súčasné riešenie pomáha len ministrovi robiť tlačovku s veľkou ozvenou, ale zákazník má naďalej na pultoch tovar po dobe spotreby či zhnité ovocie zeleninu...
Som toho istého názoru, ktorý som vyslovil pred rokmi! Riešením by boli informácie v reálnom čase a mieste pre skutočného zákazníka a nie neudeliteľné vysoké pokuty. "Tabule hanby" pri vchode do obchodu, kde by si každý zákazník mohol prečítať, aké pochybenie inšpektori zistili, aký tovar po dobe spotreby obchodníci predávali, aký pokazený tovar sa na prevádzke našiel, ale aj skutočnosť, že žiaden nedostatok v danom obchode nebol zistený!
Je mi nesmierne ľúto, že tento môj návrh pre silný lobbing v parlamente v roku 2011 neprešiel. Dnes by sme nemuseli počúvať ministra, ako informuje o nedostatkoch pri predaji potravín a ani nakupovať v obchodoch kde sa takéto "smeti" predávajú.
Zsolt Simon poslanec NRSR a podpredseda strany Most-Híd

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down