Jarné obdobie je v našich podmienkach spájané s vyháňaním oviec na pastvu. Po dlhom zimnom období, keď boli ovečky ustajnené v ovčínoch a ich výživa zabezpečená zimným kŕmením, môžu sa opäť tešiť na „šťavnatý“ a najmä výživný pastevný porast.
Od stredoveku sa na našom území ovce chovali na produkciu vlny, mäsa a kože a pásli sa najmä v nížinných oblastiach. To znamenalo pasenie na údolných pasienkoch, na lúkach, prípadne na ornej pôde, kde sa vypásali úhory, strniská či prielohy. Pre tieto oblasti boli charakteristické priaznivé klimatické a pôdne podmienky. Ovce sa denne vyháňali na pašu pod dohľadom pastierov. „Nížinní“ pastieri oviec boli zväčša ľudia z nižších sociálnych vrstiev - ekonomicky aj duševne.
Všetko o pasení, príprave oviec na pašu či o technikách pasenia sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 20 a 21.