17.06.2014 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chceli sa vyhnúť sankciám za nadprodukciu mlieka

Slovensko sa v pondelok na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo postavilo proti návrhom niektorých členských štátov EÚ, ktoré sa chcú vyhnúť sankciám za nadprodukciu mlieka.

LUXEMBURG. Z Luxemburgu to pre TASR uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.
Minister uviedol, že rokovania ministrov o mliečnych kvótach, ktoré končia v roku 2015, trvali takmer štyri hodiny. Dôvodom bol návrh na sofistikovaný spôsob prepočítania koeficientu obsahu tuku v mlieku, čo by štátom s nadprodukciou mlieka umožnilo čiastočne sa vyhnúť sankciám.
"Pre rok 2015 predstavujú sankcie podľa odhadu okolo 110 miliónov eur," pripomenul Ľ. Jahnátek. Týkajú sa mliekarenského rezortu ako takého, ale podliehať im budú štáty s nadmernou produkciou mlieka, ktoré si týmto spôsobom musia "nadkvóty" kúpiť.
Šéf slovenského agrárneho rezortu upresnil, že 11 štátov EÚ, vrátane Slovenska, odmietlo prepočítavací mechanizmus na obsah tuku v mlieku, čo považujú za opatrenie na ochranu svojich producentov mlieka. „Blokovacia menšina“ z ich strany spôsobila, že ministri sa k tejto téme vrátia počas nadchádzajúceho talianskeho predsedníctva v EÚ.
"Myslíme si, že mechanizmus, ktorý už bol nastavený, by mal platiť. Bolo dohodnuté, že kvóty na mlieko sa skončia v roku 2015 a v poslednom roku trvania kvót by sa pravidlá za pochodu nemali meniť. Bol by to zlý signál pre prvovýrobcov mlieka," upozornil Ľ. Jahnátek.
SR podľa jeho slov v nedávnej minulosti bojovala proti zrušeniu kvót, ale keď už bola predmetná dohoda prijatá, SR je za to, aby sa jej princípy dodržiavali.
JAROMÍR NOVAK, spravodajca TASR

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down