19.06.2014 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Slovensku sa pod závlahami nachádza približne 100.000 ha pôdy

V súčasnosti sú v SR funkčné závlahy najmä v oblastiach, kde sa najviac prejavujú klimatické zmeny. "Podľa odhadov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa na Slovensku pod závlahami reálne nachádza približne 100.000 hektárov (ha) poľnohospodárskej pôdy, z čoho sa asi 70 až 80 % zavlažuje intenzívne," uviedol pre TASR tlačový hovorca komory Stanislav Nemec.

"V najsuchších rokoch 2000, 2006 či 2012 dosahovali rozdiely v úrodách medzi najsuchšími a ostatnými oblasťami nezriedka 30 až 50 %. Práve intenzívne závlahy umožňujú trvalý, intenzívny pokryv pôdy, zabraňujúci jej vysušovaniu. Takže v tejto súvislosti sa dá hovoriť nielen o pozitívnych produkčných, ale aj pôdoochranných a environmentálnych vplyvoch," zdôraznil hovorca v súvislosti s pripravovanou novelou zákona o vodách, ktorým sa má zaviesť aj jej spoplatnenie pre farmárov.
Využívanie závlah nepôsobí podľa Nemca na životné prostredie negatívne, ba práve naopak, má pozitívny vplyv. "Vďaka nemu poľnohospodári zadržia vodu a dostávajú ju do kolobehu v krajine, namiesto toho, aby iba voľne odtiekla preč z územia. Ak si niekto myslí, že poľnohospodári s vodou plytvajú, tak sa veľmi mýli," podotkol.
Pripomenul zároveň, že potreba zavlažovania závisí od konkrétneho vývoja hydrometeorologickej situácie, ale v bežnom roku je zvyčajne potrebné rastlinám poskytnúť doplnkovú závlahu v priemere na úrovni 2000 kubických metrov (m3)/hektár (ha). "To pri predpokladanej sadzbe 1 eurocent za 1 m3 vody, ktorá vstúpi do platnosti od budúceho roka, predstavuje dodatočné náklady pre farmára vo výške 20 eur/ha," dodal.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down