04.07.2014 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sebestačnosť SR v produkcii hydinového mäsa vlani klesla na 47,5 %

Sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa sa vlani medziročne znížila z 52,7 % na 47,5 %. Informoval o tom riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

"V roku 2013 sa na Slovensku vyprodukovalo 51.488 ton hydinového mäsa, čo predstavuje pokles oproti roku 2012 o 10 %. Na jedného obyvateľa sme vyprodukovali 9,45 kilogramu hydinového mäsa, čo je medziročne pokles o 0,56 kg," spresnil.
Informoval zároveň, že najväčší objem hydinového mäsa sa vlani doviezol z ČR 29 %, Poľska 21 % a z Maďarska 24,1 %. Dovezené mäso pochádzalo najmä z krajín EÚ, a to 91,1 % vo finančnom vyjadrení. Doviezlo sa však aj z Brazílie v hodnote 9,3 milióna eur, teda 8,1 %.
Vývoz hydinového mäsa zo Slovenska sa v roku 2013 v medziročnom porovnaní znížil o 9,1 %. "Najviac hydinového mäsa sa exportovalo do Českej republiky a do Maďarska," dodal riaditeľ ÚHS.
Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny i producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down