Koncom júna sa v Diakovciach, v okrese Šaľa uskutočnil tretí ročník Dňa poľa, ktorý usporiadal Agropodnik a.s. Trnava, patriaci do skupiny Agrofert. Keďže veľkým ťahákom prvých dvoch ročníkov bol podnikateľ a terajší minister financií ČR Ing. Andrej Babiš, organizátori sa obávali o účasť.
Veľký počet návštevníkov, ktorý výrazne presiahol 700, však podľa slov Bc. Emila Macha, riaditeľa Agropodniku a.s. Trnava ukázal, že Deň poľa, ktorý mnohí označujú za spoločenskú a obchodnú záležitosť nie je len o jednej osobe, ale o samotnej spoločnosti.
V krátkom príhovore zdôraznil, že cieľom firmy je dostať sa ešte bližšie k prvovýrobcom. Aj preto sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom stal Agropodnik majiteľom ďalších dvoch dcérskych spoločností, ktoré hospodária na pôde. Momentálne podnik hospodári na výmere okolo 10-tisíc hektárov. Dennodenne sa stretáva s tými istými problémami s akými aj ľudia pracujúci v agrosektore, čo je podľa riaditeľa podniku jedna z ciest, ako lepšie pochopiť poľnohospodárov a byť pre nich stabilným partnerom aj do budúcna.
Aj tento rok bola pre návštevníkov pripravená prehliadka demonštračných pokusov v kukurici, slnečnici, repke ozimnej, jačmeni a sóji. Ide o odrodové pokusy ale aj o varianty, v rámci ktorých sa testujú nové hnojivá vyrobené v závode Duslo a.s. porovnávané s predchádzajúcimi výrobkami ako napríklad klasické NPK, DASA, DASAMAG.
Najnovším hnojivom, ktoré sa v rámci týchto pokusov testuje je dusíkato sírne hnojivo s inhibítorom nitrifikácie ENSIN. Jeho výhoda je podľa prof. Ing. Otta Ložeka, CSc., z SPU v Nitre v tom, že stačí jedna aplikácia na regeneračné hnojenie a môže sa vynechať produkčné a kvalitatívne hnojenie, pričom sa dosiahne rovnaká, prípadne väčšia úroda. „Mierne zvýšená cena hnojiva je vykompenzovaná miernym prírastkom úrody, ktorá z výsledkov vlaňajších pokusov činí do 5 % ako na pšenici, tak aj v repke a slnečnici a zároveň sa ušetria dva aplikačné zásahy,“ uviedol O. Ložek, ktorý výhodu poľného dňa vidí najmä v tom, že si návštevníci môžu pozrieť rôzne odrody a ako tieto reagujú na rôzne varianty výživy.
Celý článok bude uverejnený v najbližšom vydaní Roľníckych novín.