03.09.2014 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Doby uskladnenia vajec a riziko salmonely

Predlžovanie doby uskladnenia vajec doma alebo v maloobchodnej sieti môže zvýšiť riziko potravinovej otravy salmonelou, uvádza úrad EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) vo svojom najnovšom vedeckom stanovisku o zdravotných rizikách vajec pre verejnosť.

Odborníci sa zamerali na riziko pre spotrebiteľov, ktoré predstavuje Salmonella enteritidis, baktéria zodpovedná za spôsobenie najvyššieho počtu prepuknutí ochorení v EÚ spôsobených vajcami.
Experti EFSA skúmali dôsledky predĺženia dátumu predaja a dátumu spotreby vajec a potravín obsahujúcich vajcia. Dátum predaja je najneskorší termín, dokedy môžu obchody vystavovať vajcia na predaj. Dátum spotreby je obdobie, v ktorom si vajcia zachovávajú svoju najlepšiu kvalitu, ide napríklad o štruktúru a chuť.

Viac sa dozviete v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 36.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down