Múčna zmes na prípravu chleba a pečiva so zvýšeným obsahom vápnika predstavuje zmes mletého maku bielosemennej odrody, alebo odrody so svetlou alebo okrovou farbu semena a hladkej pšeničnej múky.
Múčna zmes sa pripraví zmiešaním mletého maku (5 – 12 %) a zvyšok tvorí hladká pšeničná múka. Pečivo pripravené z danej múčnej zmesi má podľa RNDr. Michaely Havrlentovej, PhD. z NPPC VÚRV Piešťany vynikajúce senzorické parametre a vyznačuje sa deväťnásobne vyšším obsahom vápnika v porovnaní s klasickou pšeničnou múkou a to vďaka slovenskej bielosemennej odrode Albín, ktorá obsahuje o cca. 40 % viac vápnika ako modrosemenné odrody maku. Pečivo je vhodné najmä pre osoby trpiace osteoporózou, alebo pre starších ľudí všeobecne. Dôležitým faktom tiež je, že vápnik pochádza z domáceho prírodného rastlinného zdroja. Okrem toho, takto pripravený produkt je bohatší aj na železo, fosfor, nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu a bielkoviny.
Sladké pečivo s prídavkom 10 % bieleho mletého maku namiesto pšeničnej múky mohli na stánku NPPC VÚRV Piešťany ochutnať aj návštevníci výstavy.
„Celá táto myšlienka vznikla a je realizovaná s finančným prispením projektu APVV – 0248-10,“ uviedla RNDr. Havrlentová, ktorá tiež pripomenula partnerov, bez ktorých by tieto inovatívne výrobky nebolo možné ponúkať, konkrétne Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Pekáreň Drahovce, Labris Dobré (ČR) a Výroba a predaj cukrárenských výrobkov Ihriský. Ako výskumná pracovníčka ďalej uviedla, spolu s partnermi už pracujú na optimalizácii receptúry pre prípravu týchto inovovaných pekárenských výrobkov, aby mohli byť v blízkej dobe ponúknuté na trh konzumentovi, ktorý má záujem o kvalitné produkty s pridanou zdraviu-prospešnou hodnotou.