Klobásky, hrianky či cesnaková polievka? Áno, ale jedine s kvalitným cesnakom. Napríklad takým českým od Ing. Jana Kozáka, najväčšieho producenta cesnakovej sadby v ČR. Jan Kozák je v súčasnej dobe majiteľom jediného pracoviska v Českej republike, ktoré je zamerané výhradne na šľachtenie cesnaku kuchynského. Zaujímavosťou je, že názvy vyšľachtených odrôd vychádzajú z mien členov jeho rodiny, pričom hlavnou vlastnosťou, na ktorú sa šľachtiteľ od začiatku svojej kariéry zameral je chuť cesnaku.
„K profesionálnemu šľachteniu cesnaku som sa dostal na šľachtiteľskej stanici v Heřmanově Městci v roku 1981, kam som nastúpil po skončení vysokej školy. Najprv som sa zaoberal šľachtením kvetín a od roku 1989 som mal vo svojej pracovnej náplni už aj šľachtenie cesnaku,“ zaspomínal na svoje začiatky Jan Kozák, ktorý o tri roky neskôr prešiel do privátnej sféry a od tej doby šľachtí iba súkromne. Ako hovorí, zo šľachtiteľskej stanice si okrem vedomostí neodniesol nič. Od roku 1992 prakticky začal od nuly, bez materiálov, ale zato so znalosťami, ktoré mu veľmi pomohli v rozbehu.
Celý článok bude uverejnený v najbližšom vydaní Roľníckych novín.