26.11.2014 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obchod s bravčovým mäsom

Podľa údajov Európskej komisie počas prvých ôsmich mesiacov roka 2014 vyviezli členské štáty EÚ na trhy tretích krajín spolu viac ako 1,8 mil. ton živých ošípaných, bravčového mäsa a výrobkov z bravčového mäsa, čo bolo o 9,1 % menej ako v rovnakom období roka 2013.

V zastúpení jednotlivých predávaných tovarov mali najväčší podiel vnútornosti a tuk (817-tisíc ton) a mrazené bravčové mäso (790-tisíc ton), ktorých sa predalo o 10 % a 8 % menej ako pred rokom. Najväčší pokles vývozu, takmer o jednu tretinu na 60-tisíc ton sa týkal čerstvého bravčového mäsa.
Najväčšie zníženie exportu bravčového mäsa a výrobkov z bravčového mäsa v spomínanom období tohto roka najviac ovplyvnil zákaz importu bravčového mäsa z EÚ do Ruska (-88,4 %) z dôvodu afrického moru ošípaných. Výrazne sa znížil aj predaj na Ukrajine.

Najväčšími odberateľmi bravčového mäsa za prvých osem mesiacov tohto roka boli ázijské štáty: Čína (434,9 tis. ton), Hongkong (252,8 tis. ton), Japonsko (231,2 tis. ton), Filipíny (127,0 tis. ton) a Južná Kórea (118,2 tis. ton). Celkový podiel týchto štátov na vývoze z EÚ dosiahol úroveň 63,3 %.
V spomínanom období sa tiež vyviezlo 57,9 tis. ton hovädzieho mäsa do Ukrajiny, 57,5 tis. ton do Ruska, 56,8 tis. ton do USA, 42,7 tis. ton do Angoly a 37,8 tis. ton do Austrálie.

Najväčšími vývozcami živých ošípaných, bravčového mäsa a výrobkov z bravčového mäsa na trhy tretích krajín počas tohto obdobia boli tradične Nemecko (431,3 tis. ton), Dánsko (365,9 tis. ton), Španielsko (229,3 tis. ton), Holandsko (164,8 tis, ton), Francúzsko (135,7 tis. ton) a Poľsko (113,2 tis. ton).

Spomedzi týchto exportérov bol najväčší pokles vývozu bravčového mäsa z Poľska (-48,8 %), Nemecka (-14,3 %) a tiež Francúzska (-11,4 %). Oproti tomu sa vývoz najvýraznejšie zvýšil zo Španielska (+15,7 %), Maďarska (+15,1 %) a Holandska (+6,1 %).

V spomínanom období roka 2014 vzrástli zásielky živých ošípaných z EÚ na 24 tis. ton, hlavne z dôvodu viac ako trojnásobného zvýšenia dodávok z Chorvátska (12 tis. ton).

V priebehu prvých ôsmich mesiacov tohto roka nakúpili členské štáty EÚ v tretích krajinách viac ako 23 tis. ton, živých ošípaných, bravčového mäsa a výrobkov z bravčového mäsa, t. j. o 0,4 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roka.

V zastúpení jednotlivých nakúpených produktov dominovali hlavne vnútornosti a tuky (63 %). Najväčším dodávateľom do členských štátov Európskej únie bolo tradične Švajčiarsko, import z tohto štátu sa znížil o 1 % na 11,5 tis. ton. Naopak, vzrástol nákup srbského bravčového mäsa na 2,5 tis. ton a viac ako o 50 % nórskeho bravčového mäsa a výrobkov z bravčového mäsa na 2 tis. ton.
Zdroj: PPA - ATIS/FAMMU/FAPA

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down