02.12.2014 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Biohnojivo, ktoré reprezentuje celé Slovensko

„Nie sme len výrobcami hnojív, my spracovávame živočíšny odpad do podoby ekologických hnojív,“ tvrdí Štefan Szöke, konateľ spoločnosti Rokosan. Značka Rokosan sa do povedomia slovenských pestovateľov dostala pred 18 rokmi. Najprv to boli sypké hnojivá z kopýt a rohov hovädzieho dobytka. Následne potom, čo firma musela obmedziť ich výrobu kvôli nedostatku surovín z Ruska a Kazachstanu a ako tvrdí konateľ spoločnosti, aj kvôli diskriminujúcej legislatíve EÚ týkajúcej sa dovozu týchto surovín na slovenský trh, rozšírila svoj výrobný program. A tak sa v Sečovciach už tretím rokom dopracováva koloidné biohnojivo z odpadového peria. Základná časť spracovania peria sa realizuje v Mojšovej Lúčke. Dôkazom toho, že sa jedná skutočne o originálny nápad je udelenie amerického patentu. Ten by mala spoločnosť čoskoro dostať aj v Číne.

Prečo práve z peria? „Pretože ročný výskyt peria vo svetovom meradle je cca 20 mil. ton, v mokrom stave. A ďalej preto, lebo iný, zmysluplnejší a sofistikovanejší spôsob jeho využitia zatiaľ nepoznáme,“ odpovedá konateľ spoločnosti na otázku, s ktorou sa od spustenia výroby stretáva pomerne často. Ďalej dodáva, že spracovaním tohto druhu živočíšneho odpadu do podoby ekologických hnojív pootvorili cestu k zlepšeniu životného prostredia a zdraviu obyvateľstva. Pri klasickom zneškodňovaní peria – pálením v spaľovniach odpadu - totiž do ovzdušia uniká veľké množstvo škodlivín. Pri jeho zakopávaní, neodborným ošetrením, dochádza k možnému vzniku ložiska nákazy a epidémii. Vďaka technológii, do ktorej už spoločnosť investovala státisíce eur, výroba prebieha bez odpadov. Vďaka nainštalovanej uhlíkovej filtrácii a odsávaciemu zariadeniu boli nežiadúce vplyvy – predovšetkým zápach – eliminované.

Celý článok bude uverejnený v najbližšom vydaní Roľníckych novín.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down