05.01.2015 | 04:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako možno ochrániť rastliny pred tipuľami?

Medzi zaujímavých škodcov patria tipule z čeľade dvojkrídlovcov. U nás sa najčastejšie vyskytuje tipuľa kapustová a tipuľa bahenná. Lokálne pri premnožení môžu spôsobiť svojou žravosťou veľké škody.

Škodia iba larvy, ktoré žijú vo vlhkých pôdach bohatých na organické látky. Najprv sa živia klíčiacimi semenami, neskôr jemnými alebo hrubšími korienkami. V noci vyliezajú na povrch pôdy a obžierajú nadzemné časti rastliniek alebo ich klíčky. Pri žere v pôde často vťahujú pod povrch celé rastliny, kde ich potom skonzumujú. Keďže škodia lokálne v skupinách, na povrchu pôdy tak vznikajú holé miesta.

Tipuľa bahenná je žltosivej alebo svetlohnedej farby s tenkými nohami hrdzavej farby. Má 14-článkové tykadlá a blanité krídla s hrdzavým predným okrajom. Veľmi pripomína komára, s dĺžkou tela 22 – 27 mm je však oveľa väčšia. Larva je valcovitá, dlhá 40 mm, vráskavá, beznohá, zemitosivej farby. Prezimujú mladé larvy, ktoré na jar intenzívne žerú. Zakukľujú sa v júli až v auguste. Dospelé tipule vyletujú asi po mesiaci až do konca septembra a kladú jednotlivo alebo v kope vajíčka do pôdy. Po 2 týždňoch sa liahnu larvy, ktoré pred zazimovaním intenzívne žerú. Má iba jednu generáciu za rok.

Tipuľa kapustová dosahuje dĺžku tela 22 – 26 mm, je štíhla, žltkastopopolavá s hnedými pásmi, tykadlá má 13-článkové, nohy dlhé, tenké, hrdzavej farby. Larvy sú dlhé 30 mm, veľmi podobné predošlému druhu. Larvy prezimujú v pôde, možno ich nájsť od mája do júla a od augusta do apríla. Dospelý hmyz lieta od apríla do júna a od augusta do októbra. V týchto obdobiach kladú samičky vajíčka na nízke rastliny alebo na zem.

Tipule škodia len lokálne, aj to veľmi výnimočne. Väčšie škody môžu napáchať najmä pri predpestovaní priesad v pôdach a substrátoch bohatých na humus či iné organické látky. Najúčinnejšou preventívnou ochranou je vysušenie pôdy, pretože larvy sú veľmi citlivé na nízku vlhkosť pôdy. Taktiež je vhodné obmedzovať výskyt burín.
Chemická ochrana prichádza do úvahy iba v prípade silného premnoženia lariev, ktoré boli zistené v predošlom roku. Jediný povolený prípravok je Basamid granulát, ktorý možno použiť na tom istom pozemku alebo v tom istom substráte maximálne raz za 3 roky! Pri jeho použití je potrebné si dôkladne prečítať návod na použitie. Najdôležitejšie je dodržanie obdobia do sejby alebo výsadby, ktorá je v závislosti od teploty 10 - 40 dní.
Tesne pred výsevom alebo výsadbou je potrebné vykonať tzv. žeruchový test, pri ktorom sa do ošetrenej pôdy vysieva žerucha, ktorá je veľmi citlivá na zvyšky použitého prípravku. V prípade bezproblémového klíčenia žeruchy je možné uskutočniť výsev alebo výsadbu. V opačnom prípade treba ešte niekoľko dní až týždňov počkať a vykonať opätovne žeruchový test.

Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP – OOR

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down