07.01.2015 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Burzový komentár

Rok začína poklesom cien

V Chicagu po náraste cien nastal pokles. Na MATIF-e sa pšenice ešte držali, avšak kukurica poklesla dosť výrazne. Predpoklady na začiatok týždňa sú opäť pozitívne.

Pšenice: V Chicagu sa ceny pšenice opäť dostali pod výrazný tlak a stratili v minulom týždni 34 Cent/bushel čo je v prepočte 12,50 USD/t.

MATIF ešte dosť odolával nízkym predpokladom zo zámoria, kde cena poklesla o 2,25 EUR/t pre marec. I napriek tomu sa marec pohybuje tesne nad hranicou 200 EUR/t. Kam sa celková tendencia cien pohne, uvidíme iba v najbližších dňoch. Reštrikcie ohľadom ruského exportu sú v výhľadoch zakalkulované. Nová úroda sa ukazuje celkom optimisticky vo viacerých oblastiach Európy a USA. V Rusku však situácia nie je až taká optimistická.
India očakáva podľa správ, rekordnú úrodu skoro 100 mil. t, čím India prekročí minuloročnú úrodu o 6,5 mil. t čo umožní vyšší export ako doposiaľ USDA predpokladalo. USDA predpokladalo úrodu na úrovni 96 mil. t.
Kukurica: Aj kukurica sa dostáva do silnejúceho tlaku, predovšetkým z indikácií Chicagskej burzy. Kurzy klesli až o 19 Cent/bushel čo je v prepočte 7,50 US-USD/t. Týždňové exportné čísla sú 895 000 t. Je predpoklad, že ceny budú skôr klesať a v najbližších týždňoch sa neočakáva výraznejší pohyb.

Na MATIF-e  ceny kukurice pod tlakom zo zámoria poklesli. Ceny sa prepadla o 6 EUR/t kde cena kukurice zostala na úrovni 156,75 EUR/t. I vízia ďalších mesiacov skôr očakáva pokles.
V Argentíne predstavovala sejba kukurice ku koncu roku štvrtinu z celkovo plánovanej plochy. Burza v Buenos Aires očakáva zníženie plochy kukurice o 21 percent. USDA prognózuje nasledujúcu úrodu kukurice na 22 mil. t čo je o 3 mil. t menej ako v minulom roku.

ADRIÁN ŠEDIVÝ

riaditeľ pre poľnohospodárske vzťahy, Slovenské cukrovary s.r.o. 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down