20.02.2015 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Agronomický výskum Pioneer s kukuricou prináša výsledky

Jednou z mála dobrých vecí z rokov 2012-2013 bolo to, že tieto roky ponúkli skvelú šancu otestovať suchovzdornosť. Minulé letá sa preukázalo to, čo sme už vedeli: Sucho predstavuje zložitý problém.

Stres zo sucha sa nevyskytuje vždy v tom istom vývinovom štádiu rastliny, ani s takou istou intenzitou. V roku 2014, zasa rastliny preveril pomerne daždivý a studený záver sezóny.

Výskumníci spoločnosti DuPont Pioneer vyvinuli hybridy Optimum® AQUAmax®, ktoré pomáhajú pestovateľom kukurice v horúcich a suchých letách vyprodukovať prijateľnú úrodu vo všetkých prostrediach, s výnimkou tých najviac devastačných. Šľachtenie s cieľom dosiahnuť toleranciu voči suchu pri udržaní špičkového výnosového potenciálu je náročné, no tieto produkty prinášajú výhody. V roku 2014 boli hybridy Optimum® AQUAmax® k dispozícii pre mnohé európske regióny, pričom spoločnosť Pioneer uviedla v roku 2015 ďalšie hybridy, čím sa geografické pokrytie ešte viac rozširuje.

„Na získanie efektívneho hybridu potrebujeme vyvážiť rast rastliny so spotrebou a uchovávaním vody v rastline samotnej“, hovorí Jeff Schussler,manažér skúmajúci vývin kukurice za sucha zo spoločnosti DuPont Pioneer. „Máme záujem o vitálnu rastlinu, ale takú, ktorá dokáže čo najlepšie využiť dostupnú vodu“.

Pokrytie všetkých potrieb

Podľa Schusslera hybrid Optimum® AQUAmax® ťaží výhody z niektorých vzájomne sa prekrývajúcich mechanizmov. „Niektoré hybridy vykazujú efektívnejšie využitie vody“, dodáva na vysvetlenie. “Iné odolávajú strate vlahy vyparovaním cez prieduchy, čo sú malé otvory na listoch kukurice.”

Takéto spomalenie vyparovania znamená, že rastlina dokáže odolávať tým najhorším účinkom suchého a horúceho počasia o niekoľko dní dlhšie. Namiesto toho, aby sa za nepriaznivých podmienok uzavrela, rastlina ďalej rastie a o niečo dlhšie sa vyvíja. „Umožňuje to nepretržitú produkciu zrna“, hovorí Schussler. „Ak sa rastlina vyvíja o ďalších 10 dní dlhšie, podstatne sa tým zvýši výnosnosť zrna“.

Hybridy Optimum® AQUAmax® sa úspešne pestujú aj na Slovensku. „ Prvé dva (P9175 a P0216) sme zaviedli už v roku 2012. V testovacích pokusoch behom suchých rokov 2012-2013 mali zreteľný náskok v porovnaní na kontrolné, bežne predávané hybridy. Hybrid P0216 sa stal úrodovým víťazom väčšiny verejných zberov kukurice. Aktuálna ponuka pozostáva už z 9-tich hybridov v širokom rozpätí skorostí, od FAO 270 po 490“, poznamenáva Jakubec.

Komplex prirodzene získaných génov

Výskumníci spoločnosti Pioneer využívajú natívne – prirodzené gény zo širokého zázemia genetiky kukurice. Keďže sucho predstavuje zložitú problematiku, na schopnosti či neschopnosti rastliny znášať horúce a suché podmienky sa podieľajú mnohé gény.

„Načasovanie a intenzita sucha sú rôzne“, poznamenáva Schussler. „Na vloženie skupiny génov napomáhajúcich znášanlivosti voči suchu používame molekulárne markery. Hybridy Optimum® AQUAmax® majú vďaka tomu robustnú toleranciu voči suchu v mnohých pestovateľských prostrediach“.

Zistite, kde to funguje

Hybridy Optimum® AQUAmax® ponúkajú zákazníkom flexibilitu. Gény, ktoré majú vplyv na reakciu v období sucha sú v špičkových hybridoch kombinované rôznymi spôsobmi. Spoločnosť Pioneer skúma výsledky, pričom charakterizuje hybridy pre prostredia, v ktorých budú fungovať najlepšie. „Takáto charakterizácia nám umožňuje byť proaktívnejšími pri každej novej generácii hybridov Optimum® AQUAmax®“, hovorí Schussler. „Môžeme sledovať, aké majú tieto gény výkonové charakteristiky a lepšie dokážeme predvídať, ako na tom budú v budúcich hybridoch“. Rok 2013 poskytol vynikajúce podmienky na zácvik hybridov Optimum® AQUAmax®. „Hybridom sa darilo podľa našich očakávaní“, hovorí Schussler. „Tam, kde je sucho intenzívne – no nie ničivé – sledujeme účinky predikcie pri výskume. Hybridy Optimum® AQUAmax® fungujú u mnohých zákazníkov naprieč rôznych regiónov, dokonca aj pri úplne odlišných intenzitách a načasovaniach sucha“.

Produktom Optimum® AQUAmax® od spoločnosti DuPont Pioneer sa darí na poliach v USA i Európe. V roku 2012 s obdobím sucha, ktoré sa zapísalo do amerických i stredoeurópskych dejín ako jedno z najhorších, mohli pestovatelia byť svedkami toho, ako mali hybridy v priemere lepšiu produkciu zrna ako iné hybridy pri normálnych zrážkach a bez normálnych zrážok. Údaje o výnosoch mali v roku 2012 produkty Optimum® AQUAmax® na základe viac ako 11 200 porovnaní s konkurenčnými produktmi 8,9-percentný náskok vo výnosnosti v prostrediach s nedostatkom vlahy. Tieto produkty zaznamenali úspech v 69 percentách týchto porovnaní. Hybridy Optimum® AQUAmax® mali v prostrediach s podmienkami priaznivými pre rast až takmer 2-percentný náskok, pričom boli úspešné v 59 percentách skúšok v roku 2012.

Vo viac ako 19 200 porovnaniach vo farmárskej praxi počas ostatných dvoch rokov vykazujú hybridy Optimum® AQUAmax® 8,7-percentný náskok produktov Optimum® AQUAmax® v prostrediach s nedostatkom vlahy a 2,6-percentný náskok vo výnosnosti v prostredí priaznivom pre rast.

Pestovatelia sa presvedčili o výhodách

Pestovatelia, ktorí zasiali jednu alebo viac odrôd Optimum® AQUAmax ® ich pozorujú a majú výsledky z prvej ruky. Na Eda Werlinga, ktorý farmárči na severovýchode štátu Iowa neďaleko mesta Independence, tieto hybridy zapôsobili na testovacích parcelách v roku 2011. Rozhodol sa, že v roku 2012 sám vyskúša hybrid Optimum® AQUAmax®. Hľadal som niečo, čo bude tolerovať sucho, pretože mám ľahkú pôdu s hodnotením vhodnosti pre kukuricu menej ako 50 bodov“, hovorí Werling. „Ak mi nenaprší aspoň 13 milimetrov zrážok každé dva či tri týždne, veci začnú ísť dolu vodou“. Werling napriek suchu zaznamenal výnosy takmer 11,29 t/ha s hybridom Optimum® AQUAmax®. V roku 2015 si odskúšali  tieto hybridy aj naši pestovatelia.  „S hybridom P9241 sme dosiahli na výmere 40 ha čistú úrodu 12,86 t/ha”, hovorí Ing. Peter Hajnal, agronóm z Kolárova. Ing. Ladislav Nagy z Kľučovca zasa na adresu Optimum® AQUAmax® hybridu P9175 poznamenáva „ Hybrid pestujeme kvôli vysokému úrodovému potenciálu a výbornému odovzdávaniu vody”. Ing. Aurel Lantódy (AGREF, spol. s r.o. Komárno) dodáva „ Oceňujem čistú úrodu 11,92 t/ha, ktorú sme dosiahli s hybridom P0216 na výmere 30 ha”.

Maloparcelkové pokusy zapôsobili na pestovateľov

Lee Lubbers z Gregory v Južnej Dakote bol taktiež ohromený charakteristikami hybridov Optimum® AQUAmax® v miestnych skúškach. Ako súčasť skupiny zameranej na problematiku sucha Lubbers videl, ako tieto hybridy prekonali všetky ostatné zasiate hybridy. V roku 2012 postihlo Južnú Dakotu ťažké obdobie sucha. Lubbersovi nepadlo od sejby po žatvu viac ako 50 mm zrážok. „V roku 2012 sme napriek všetkému mali úrodu, a to hlavne vďaka genetike spoločnosti Pioneer“, hovorí. „Máme kukuricu tam, kde ostatní nie. A tam, kde ju majú ostatní, my máme oveľa lepšiu úrodu“. Chad Buhl je farmárom západne od mesta Columbus v štáte Nebraska. Aj keď celé leto takmer vôbec nepršalo, mal úrodu kukurice v priemere 3,4 až 3,76 t/ha, kým pestovatelia v jeho okolí mali 0 až 2,5 t/ha. „Ďalšie roky mám v pláne zasiať ešte viac hybridov Optimum® AQUAmax ®“, hovorí Buhl.

Vylepšená rastlina

Werling oceňuje to, že hybridy Optimum® AQUAmax® majú listy prispôsobené na lepšie zužitkovanie vlahy. „Rastlina má širšie listy, ktoré zachytávajú rosu a tým aj každú kvapôčku vlahy“, hovorí Werling. „Dokonca aj v oblastiach, kde sme považovali porasty kukurice za úplne uschnuté, vyháňali steblá metliny a následne aj blizny. Šúľky sme v roku 2013  nemali veľké, no boli naplnené zrnom“. Podľa Lubbersa sa týmto hybridom darí nad jeho očakávania. „Značka Pioneer sa nám každoročne osvedčuje vďaka tomu, že má charakteristiky, produkty a ľudí spĺňajúcich naše potreby“, hovorí. „Majú veľký podiel na našom úspechu“.

 

Ing.Marek Jakubec, produktový manažé Pioneer Hi-Bred Slovensko

marek.jakubec@pioneer.com

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down