21.04.2015 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Riziko prepuknutia salmonelózy je podľa veterinárov minimálne

Hrozba vzniku epidémie zo salmonelou napadnutého kuracieho mäsa, ktoré do okresu Nitra doviezla firma Sniežik, je minimálna až nulová. Pre TASR to uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Nitra Ján Chladný. Ako zdôraznil, RVPS situáciu sústavne monitoruje a momentálne sa všetko mäso sťahuje späť do skladov distribučnej firmy. „Mäso sa vyviezlo do 26 subjektov. Všetky sme kontaktovali a zabránili tomu, aby sa z neho ďalej vyrábali pokrmy. Zároveň sa kontrolovalo dodržiavanie ďalších bezpečnostných opatrení,“ hovorí Chladný.

Podľa jeho slov bolo v piatich prípadoch z napadnutého mäsa pripravené jedlo, výskyt salmonelózy však doteraz nebol zaznamenaný. „Salmonela bola pri tepelnej úprave zrejme zničená, pretože nemáme žiadne signály o možnom prepuknutí ochorenia. Verím, že v týchto dňoch už je epidemiologické riziko minimálne až nulové,“ skonštatoval Chladný.
Likvidácia mäsa napadnutého salmonelou je podľa riaditeľa RVPS Nitra možná dvoma spôsobmi. Môže sa zničiť v kafilérii, alebo sa vráti tam, odkiaľ na Slovensko prišlo. „Teda do Čiech. Pokiaľ viem, tak veterinárna a potravinová správa v Čechách už na to vydala povolenie,“ povedal Chladný.
Spoločnosť Sniežik doviezla na Slovensko celkovo 1200 kilogramov kuracích rezňov. Z nich bolo 360 kilogramov rozvezených do 26 reštaurácií a školských jedální. Potom, ako český potravinový dozor zistil v mäse dovezenom z Poľska salmonelu, vydal varovanie pre všetky krajiny Európskej únie. Slovenská RVPS sa začala situáciu zaoberať koncom minulého týždňa, kedy sa napadnuté mäso začalo sťahovať z prevádzok, ktoré ho nakúpili.
Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ) bol z národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF) v Slovenskej republike zaslaný distribučný zoznam, ktorý poskytla Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Nitra. Tá vykonala kontrolu v spoločnosti Sniežik a zistila, že podozrivé kuracie mäso bolo distribuované do zariadení spoločného stravovania, vrátane škôl a škôlok. Tento výrobok z Poľska má dátum výroby 31.3.2015, DMT 29.3.2016, šarža 30032015, balenie VAC vrecko 2 kg. Dodávateľom z Českej republiky je firma Twardzik CZ, s.r.o., Panská 25/A, Kunovice, príjemca zásielky v SR Sniežik s.r.o., Lahňa 269, Čáb.
"ÚVZ dnes požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR o vykonanie kontrol v zariadeniach spoločného stravovania podľa poskytnutého distribučného zoznamu, so zameraním sa na výskyt predmetného nevyhovujúceho výrobku a overenie jeho stiahnutia z trhu. Zintenzívnený výkon kontrol bude aj v ďalších zariadeniach spoločného stravovania," doplnil Ivan Rovný, hlavný hygienik SR.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down