Produkcia živej jatočnej hydiny na Slovensku ku koncu roku 2014 síce medziročne vzrástla, ale výroba hydinového mäsa vlani medziročne poklesla o 1 %. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár v reakcii na informácie rezortu pôdohospodárstva, že stavy hydiny na Slovensku dosiahli ku koncu minulého roku 12,494 milióna kusov, čo bolo medziročne viac o 13,9 %.
Zverejnené počty hydiny podľa Molnára vyjadrujú iba aktuálny stav k určitému dátumu. "Je to číslo, ktoré má pri krátkom čase výkrmu hydiny iba veľmi nízku vypovedaciu hodnotu, pretože závisí od toho, ktoré farmy sú naskladnené a ktoré vyskladnené v aktuálnom dátume. Relevantný údaj, s ktorým sa dá pracovať a porovnávať, je produkcia živej hydiny v živej jatočnej hmotnosti alebo produkcia hydinového mäsa na bitúnkoch," zdôraznil.
"Spotrebu hydiny štatistika počíta z objemu výroby, dovozu a vývozu. Neustále však rastú ilegálne dovozy hydinového mäsa do malých obchodov a do siete reštaurácií. Myslím si preto, že reálna spotreba hydiny určite neklesá," doplnil riaditeľ ÚHS.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v zelenej správe uvádza, že spotreba hydinového mäsa v SR vlani medziročne klesla o 2,4 kg.
(tasr)