Vybraným druhom potravín klesne od 1. januára budúceho roka daň z pridanej hodnoty (DPH) zo súčasných 20 % na 10 %. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslancov Smeru-SD Ladislava Kamenického a Daniela Duchoňa k novele zákona o DPH, ktorú dnes schválilo plénum Národnej rady (NR) SR.
Sadzba dane sa zníži na mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladné, okrem mäsa z divých hovädzích zvierat. Tiež na mäso z domácich svíň, ktoré je čerstvé alebo chladené, ako aj na mäso z oviec alebo kôz, čerstvé aj chladené. Výnimkou je mäso z divých oviec a kôz.
Na zozname s nižšou DPH je tiež mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo chladené, mäso a jedlé droby z domácich králikov, rovnako čerstvé alebo chladené. DPH klesne aj na sladkovodné ryby čerstvé alebo chladené, rybie filé a ostatné rybie mäso, čerstvé alebo chladené zo sladkovodných rýb, okrem ozdobných rýb. S 10-% DPH sa bude od januára 2016 predávať aj mlieko, maslo a čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu.
Poslanci návrh odôvodnili tým, že znížením DPH a následným poklesom cien týchto potravín sa stanú dostupnejšie pre ľudí. Okrem toho chcú takto podporiť potravinársku produkciu a chov zvierat na Slovensku.
Plénum parlamentu pri hlasovaní odmietlo viaceré opozičné pozmeňujúce návrhy k novele. Nimi chceli poslanci z opozície napríklad doplniť zoznam potravín, na ktoré sa má zaviesť nižšia DPH, o zeleninu či ovocie, prípadne znížiť daň pre všetky potraviny.
(tasr)