02.10.2015 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SPPK podporuje rozhodnutie vlády znížiť DPH u vybraných potravín na 10 %

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podporuje rozhodnutie vlády znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny z 20 % na 10 %. "Túto aktivitu vlády SR však chápeme ako strategické rozhodnutie, ktoré by v budúcnosti malo prerásť do celoplošného zníženia DPH na všetky potravinárske komodity," uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na štvrtkové (1.10.) schválenie zníženia DPH v parlamente.

SPPK bude podporovať následné rozhodnutia vlády, ktoré by mali viesť k celoplošnému zníženiu DPH na všetky potraviny. Komora chápe takéto rozhodnutie ako významný krok k podpore potravinovej sebestačnosti Slovenska, k podpore rozvoja domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. "Celoplošné zníženie DPH na všetky potraviny by bolo opatrením, ktoré by skutočne viedlo k zlepšeniu sociálneho postavenia obyvateľov Slovenskej republiky," zdôraznila.
"My sme sa už dávnejšie vyjadrovali, že by sme privítali zníženie DPH aj pri ďalších potravinách. V júni tohto roku sme predložili Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR návrh výrobkov, ktoré by mali byť zahrnuté v zozname potravín s nižšou DPH. V tomto návrhu sme uviedli potravinárske výrobky, ktoré patria medzi základné potraviny, potraviny dennej spotreby a ich konzumácia je dôležitá z hľadiska zdravého vývoja ľudského organizmu," pripomenula.
"Okrem potravín, ktoré sa do konečného zoznamu dostali, sme navrhovali zaradiť aj čerstvé ovocie a zeleninu mierneho pásma, cukor, olej, múku alebo slepačie vajcia. V definitívnom zozname by sme prijali aj mliečne výrobky, nielen mlieko samotné. Mliečne výrobky totiž obsahujú látky, ktoré sú podľa odborníkov pre zažívací trakt človeka veľmi prospešné. Do zoznamu potravín s nižšou sadzbou DPH by sme preto prijali aj zaradenie jogurtov a syrov. Navyše dlhodobo spotreba mlieka a mliečnych výrobkov nedosahuje úroveň, ktorú nám odporúčajú odborníci," podčiarkla.
Zníženie DPH v celej šírke potravinárskych výrobkov by sa podľa SPPK pozitívne odrazilo na spotrebiteľských cenách potravín a na zvýšení záujmu slovenských spotrebiteľov o slovenské potraviny. Zároveň by to malo pozitívny dosah na domácu poľnohospodársku prvovýrobu, na spracovanie domácich poľnohospodárskych surovín a na samotný domáci potravinársky priemysel, keďže hlavným trhom pre slovenských výrobcov potravín je územie Slovenska, na čo je naviazaný vznik nových pracovných príležitostí a znižovanie nezamestnanosti.
Zníženie DPH na potraviny môže podľa SPPK prispieť k zvyšovaniu podielu slovenských výrobkov v obchodných reťazcoch a aj následne k vyššej spotrebe domácich potravín. Podiel slovenských výrobkov na pultoch obchodných reťazcov podľa prieskumu SPPK z novembra 2014 nepresiahol hranicu 39 %. Z pohľadu SPPK bude teraz dôležité, aby sa zníženie sadzby DPH kontrolovalo a v praxi skutočne dodržiavalo. Len tak sa totiž základné potraviny môžu naozaj stať cenovo dostupnejšími pre spotrebiteľov.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down