02.10.2015 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nezníženie DPH na mrazené mäso môže priniesť zdravotné riziká

Na zoznam potravín so zníženou sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH) sa nedostalo mrazené mäso, len čerstvé a chladené. A práve to môže podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Hlinu (KDH) priniesť ľuďom na Slovensku zdravotné riziká. Upozornil na to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Poslanec sa totiž obáva, že pôvodne mrazené mäso sa bude rozmrazovať a ďalej predávať ako chladené, keďže na chladené mäso sa má od januára budúceho roku vzťahovať znížená 10-% DPH. "Mäso, keď rozmrazíte, neodporúča sa ho znova zamraziť. Nie je to zakázané, ale neodporúča sa to," upozornil Hlina. Vyplývajú z toho podľa jeho slov zdravotné riziká.
Okrem toho, ľudia to podľa poslanca na obale mäsa nezistia. Ako ukážku priniesol jahňací chrbát z Nového Zélandu, ktorý sa predával chladený či hovädzie predné z Argentíny, ktoré sa rovnako predáva chladené. Hlina sa však pýtal, ako by sa mohli tieto výrobky prepraviť na Slovensko z takých vzdialených krajín bez zamrazenia. "To sú všetko destinácie, ktoré sú ďalej ako Nitra," konštatoval poslanec. Mäso tak bolo podľa jeho slov pôvodne zamrazené, následne sa rozmrazilo a teraz sa predáva ako chladené.
Po znížení dane na chladené mäso od januára bude pritom takýto postup podľa jeho slov pre predajcov výhodnejší, ušetria na ňom. Hlina tvrdí, že nemá nič proti zníženiu DPH na potraviny na 10 %. "Mám problém s tým, že to zase urobili zle," dodal.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva sa však musia na základe nariadenia Európskeho parlamentu potraviny, ktoré boli pred predajom zmrazené a predávajú sa rozmrazené, označiť slovom "rozmrazené". "Toto nariadenie tiež ustanovuje aj povinnosť uvádzať dátum prvého a každého následného zmrazenia," doplnil riaditeľ odboru komunikácie ministerstva Peter Hajnala.
Podľa agrorezortu je teda zrejmé, že v prípade, ak by sa na trhu vyskytovalo mäso, ktoré sa predáva po rozmrazení, musí byť aj príslušne označené ako rozmrazené. "Na slovenskom trhu sa takto označené mäso nevyskytuje, pretože mrazené mäso dovezené na Slovensko sa využíva vo výrobnej spotrebe na výrobu mäsových výrobkov, čo legislatíva EÚ dovoľuje," opísal Hajnala.
Poslancom použité príklady argentínskeho hovädzieho alebo novozélandského jahňacieho sú teda podľa ministerstva účelové a nesprávne. "Predpokladáme, že ide naozaj o chladené mäso v pôvodných obaloch a s pôvodným označením, vyrobené pod chránenou atmosférou a dopravené do Európy leteckou dopravou, čím vedia byť zachované podmienky pre chladené mäso," dodal Hajnala.
Treba pritom podľa neho zdôrazniť, že v súčasnosti platná legislatíva pre povinné označovanie pôvodu mias vysoko a nadštandardne prevyšuje povinné označenie pre ostatné potraviny, čo práve umožnilo oddeliť mäso chladené od mrazeného a pomôcť tak slovenskej lokálnej produkcii čerstvého mäsa. Ministerstvo sa zároveň vzhľadom na vysoko funkčnú úradnú kontrolu potravín neobáva, že sa zamrazené mäso bude predávať ako chladené. "O dovoze mäsa sa vedie presná evidencia, na bitúnkoch a v mäsospracovateľských podnikoch je stála alebo pravidelná veterinárna kontrola," vymenoval Hajnala.
Okrem toho pripravuje podľa jeho slov ministerstvo a Štátna veterinárna a potravinová správa diagnostické opatrenia na sprísnenie tejto kontroly tak, aby bolo jednoznačne preukázateľné, či bolo mäso zamrazené a rozmrazené, čo jednoznačne zabezpečí ochranu spotrebiteľa.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down