Úloha kompletných kŕmnych zmesí je vo výžive zvierat nenahraditeľná. Najmä posledných dvadsať rokov sa stali kŕmne zmesi (KZ) z rôznych uhlov pohľadu zdrojom záujmu či už vedeckých tímov, ekonómov, chovateľov zvierat, ale aj ekológov a priateľov prírody. Zo všetkých týchto zdrojov vidieť snahu zladiť dopad genetiky na potreby pre zvieratá v celom ich komplexe, vrátane hygieny a bezpečnosti potravín.
Chov hospodárskych zvierat a výroba základných potravín sa stali už prakticky priemyselným odvetvím. Ide o špirálu, ktorá generuje v sebe s rastúcou životnou úrovňou obyvateľstva aj rastúcu spotrebu a tým i vyššiu potrebu živočíšnych produktov a potravín. Aj výrazne narastajúca svetová populácia si vyžaduje neustále vyššie zdroje živočíšnych bielkovín. V tejto súvislosti je realitou, že tzv. tradičné metódy chovu či už ošípaných, hydiny ako aj hovädzieho dobytka by svojou produkciou zďaleka nepostačovali pokryť narastajúce potreby potravín z nich.
Celý článok si môžete prečítať v prvom novoročnom čísle ROĽNÍCKYCH NOVÍN, a to v Téme týždňa venovanej krmivám a prísadám pre hospodárske zvieratá.