11.03.2016 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sejačky a presný výsev

Minuloročná jeseň a veľmi mierna zima vyvolávajú na tvárach našich farmárov vrásky. I keď dnes už nie vždy platia pranostiky našich predkov nás už v minulosti upozorňovali na riziká teplých zím (napr. čo január v prírode zobudil, to máj na jar spálil).

Napriek nie práve pre poľnohospodára najlepšej zime, sa sejba jarných plodín už blíži vo všetkých regiónoch. Vegetačná doba jarín je kratšia ako pri  ozimnách a aj to je jeden z dôvodov prečo je nutné vykonať ich sejbu kvalitne a s vhodnými sejačkami. Okrem toho jariny tiež citlivo reagujú na výkyvy počasia v kombinácii s ich vysokými nárokmi na vegetačné faktory, či agroekologické podmienky prostredia.

Čo sa týka ozimných plodín tie takmer počas celej zimy vegetovali a v niektorých prípadoch už začali aj prerastať. Rastliny by mali v januári a februári zvyčajne „spať zimným spánkom“, avšak ony naopak počas tohtoročnej zimy stále rástli. Porasty ozimín po tejto zime budú viac vyhladované ako po iné roky a v jarnom období môže dôjsť na nedostatočne vyživených porastoch obilnín k redukcii odnoží, a teda aj úrody.

Ing. RASTISLAV BUŠO, PhD.

 Ing. ROMAN HAŠANA, PhD.

NPPC – VÚRV Piešťany

Celý článok v RN č. 10

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down